През погледа на главния редактор: Питали в полицията старозагорски журналист как си подбира темите?!

Живка Кехайова:

Питали в полицията старозагорски журналист как си подбира темите?!

В „Свободна Европа“ днес четем, че старозагорският журналист Венелина Попова била привикана на разпит в качеството й на свидетел в ОДМВР-Стара Загора по искане на сливенската прокуратура, за да бъде питана не за разследване за купуване на гласове, а как си подбира темите – виж ТУК!

Със сигурност не сме единомисленици с Венелина по доста теми, да не кажа по повечето, но ако фактите са наистина тези, със сигурност трябва да заведе дело в Европейския съд. Ако не са, законът е ясен.

Не че журналистите трябва да бдат недосегаеми при нарушаване на законите, или откровена клевета (ако например има тенденциозно изкривяване на информация и факти в журналистическо разследване), но никой, наистина НИКОЙ няма право да ги пита, да прави опит да ги притиска и сплашва за техни лични коментари, анализи и лични мнения, както твърди Венелина Попова, че са постъпили с нея:

„Оказва се обаче, че разпитът не е посветен на разследването й. Причината да бъде привикана да дава обяснения е анализът й за Пеевски и ДПС. “Останах много изненадана. Едното е авторски текст, позиция. А другото е разследване. Оказа се, че властите не се вълнуват от фактологията, а от това защо съм писала за ДПС и Пеевски”, разказва Попова“ – пише Свободна Европа.

Възможно ли е това? Мисля, че цялата журналистическа гилдия иска и е заинтересована да разбере истината по казуса и ОД на МВР-Стара Загора трябва да излезе с адекватно изявление, базирано на точните факти и доказателства. Същото, разбира се, трябва да направи и колегата – точните факти.

Защото на първо четене се сещам как Корнелия Нинова съди Калина Андролова, защото, видиш ли, негативното отношение на журналистката към нея, дълбоко я било разстроило. Със сигурност, ако се поразровя, ще намеря още доста подобни казуси. Някак политиците ни станаха  едни много чувствителни и раними – ами да не четат мнения, които ги разстройват! Ако някой е казал: „Този политик открадна еди колко си, или уби еди кого си“ и не може да го докаже – ясно, че подлежи на съд, но за лично отрицателно мнение, особено ако се намесва и институция – ситуацията е точно обратната.

 


image0 (9K)