През погледа на главния редактор: По-добре е гражданите да не усещат държавата

Живка Кехайова

По-добре е гражданите да не усещат държавата, или поне да я усещат много по-малко. Вземат ли гражданите да усещат държавата, работата е на зле

Слушам снощи Свиленски при Поли Златарева. Не се чудя дали БСП си вярват наистина, защото със сигурност онези, които в момента управляват държавата – защото нали сте наясно, че БСП управлява държавата – прекрасно знаят, че думите им са насочени към единствено към най-ниското ниво български електорат. Та разправя Свиленски, че в момента не било важно да се овладее инфлацията, а българите да усетели държавата. Затова мерките на управляващите подхранват инфлацията, но пък чрез подаянията им народът щял да усети, че държава има.

На бас, че българинът и сега здраво усеща държавата и то точно чрез инфлацията. Разбира се, ще усети, че и подаянията са авансово изядени от инфлацията, а после ще усети още по-здраво чрез липсата на развитие на икономиката и стагфлацията, че държавата го е хванала за гушата за много години напред – т.е. здраво ще я усети.

БАН също съобщи в икономическия си доклад-анализ вчера, че ни чака стагфлация. И не, вече и децата разбраха, че инфлацията в България не е следствие само от външните кризи и събития, а поне 50% от нея са напомпени отвътре и то през последната година – преди последната имаше други дивотии, но те са свързани с други проблеми.

Въпросът е до такава степен ли БСП е стегнала примката, че нито ПП, нито ДБ, нито ИТП да могат да да се спасят. Колкото и да са леви, каквито и интереси да защитават, все пак са една идея по-съвременни и са абсолютно наясно какви ще са последствията, включително за тяхното политическо бъдеще.

Слушам днес Кирил Петков как мънка в Садово, че хич нямало да отварят темата за помащ на Украйна с оръжие след нотата на украинския посланик. Сериозно ли? ДБ и те ли пак ще замижат и ще се тътрузят след примката? Толкова ли им е важно на всичките, уж по-нови, запазването на точно този формат, че да рискуват заради БСП даже подкрепата на менторите си отвън?

Много въпроси, отговорите на които вероятно ще разберем скоро. Хубаво е управляващите, които и да са те, да проумеят един много важен принцип: Най-добре е гражданите да не усещат държавата, или поне да я усещат много по-малко. Най-добрите държави от доста време са онези в Северна Европа, където са и най-развитите общества. А това е защото не усещат държавата. Във Франция, Италия и Германия гражданите взеха да си усещат държавата и нещата са все по-малко розови. В САЩ също осъзнаха, че държавата май здраво им виси на шиите и проблемите на обществото набират сила като снежна топка на склон.

Все някой ще попита защо не пиша как е в Русия – ами защото там граждани няма – ако има такива или са в чужбина, или в затвора, или в нелегалност. И държава няма – има силова групировка, ама не мафиотска, защото мафията уж се грижи поне за своите, а военно-племенна аристокрация, начело с вожд, в която побеждава оня с най-голямата секира.

Още не е късно, ако има някой с акъла си във властта, дано надвие страха си от загубата й, за да бъдат изолирани, ако не навреме, поне преди катастрофата, старите добре познати червени властници, произхождащи впрочем от спомената вече военно-племенна аристокрация, или поне дресирани от нея.


image0 (9K)