През погледа на главния редактор: Правителството е задължително

Живка Кехайова

Правителството е задължително! Може би до понеделник ще е достатъчно да пиша само това.

Имам предвид правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Мислех да обяснявам игри, процеси, необходимост и т.н. Всъщност не е нужно. Достатъчно е нормалният човек да си зададе въпроса кой не желае правителство в този момент – защото или ще е това, или – избори, т.е. продължаващо управление на Радев във възлов за света и България момент.

Радев не иска правителство! БСП не иска правителство! ИТН не иска правителство! ДПС не иска правителство (това е първата груба тяхна политическа грешка от много време насам и няма да остане незабелязана в Либералния алианс, но явно имат по-належащи интереси от политическите в момента). Службите на Радев не искат правителство! Гешев и прокурорската група около него не искат правителство (по принуда – изглеждат заставени  да не искат, в името на собственото си оцеляване)!

Следователно, създаването на правителство е задължително. Денков и Габриел днес заявиха, че водят конструктивни разговори за структура, гаранции, имена на експерти. Надявам се различните групи и групички в преговарящите коалиции да са наясно, че всъщност никой от тях няма добър ход, ако не бъде представен кабинет в понеделник. Не че проблемите ще изчезнат след това – и за тях, и за държавата, но ще се промени съотношението на възможностите за използване на властови лостове, защото в момента те са в ръцете точно на онези, заети да разрушат на макс остатъците от държавност в България.

Римляните не само разрушили Картаген, а и го засипали със сол, за да не възкръсне земята под него отново. Или ще има правителство и ще засипем пътя на изток със сол, или подвластните на изтока ще засипят със сол България.