През погледа на главния редактор: Предлагам военни да не могат да заемат публични постове:)

Живка Кехайова

Предлагам военни да не могат да заемат публични постове:). Вижда ви се радикално? На мен ми се вижда закъсняло предложение с оглед днешната ситуация.

Знаете ли защо мафията по цял свят е толкова ефективна? Защото е изградена на военен принцип – желязна субординация и дисциплина, изпълнение на заповеди без размисъл по тях.

Кажете ми кой военен у нас на висок пост, се е оказал благо за държавата, областта, общината…? Военните си имат мисия, за която ги ценим и уважаваме и тя не е гражданско управление. Окажат ли се на висок граждански пост, са като слон в стъкларски магазин. По инерция и специфичен начин на мислене превръщат всяко гражданско управление, или поне се опитват, във войска, а крачката от там до мафия е много малка. Да не говорим, че в общества като нашето и крачка не знам има ли?

Президентът ни превърна цял обществен протест в „Мутри вън! Мутри вътре!“. Борисов се оказа с лична партия, членове на която може да обижда, но те пък не му се сърдят. Нахъсаният нов вътрешен министър – всъщност стар следовател от комунистическите служби, разпитвал и заплашвал непокорни, неуспял разярен кандидат за главен прокурор… днес го питат как като държавен служител, се е оказал собственик на имоти за минимум 2 млн. лв.?

Новите областни управители, сменени основно с военни и представители на силовите структури, гледат за месец да разпродадат държавните имоти, върху продажбата на които имаше мораториум при предишното правителство – софийският е обявил за продажба цели 112 държавни имота. За радост старозагорската областна управа не е в това число.

Генералът на ДСБ разказа играта на цялата сценка Росенец, т.е. на основната инициатива на коалиционния партньор ДБ и обясни, че вече смята, че не може да попречи на ДПС да ги обича и подкрепя, ако влязат в управлението.

И т.н. и т.н.

Разбира се и не военните вършат дивотии, но обикновено не успяват да създадат стройна, дисциплинирана, безмълвна и ефективна структура около себе си, т.е. по-лесно подлежат на санкциите на закона.

Шегувам се, но те започнаха първи, както казва Аламанов:)