През погледа на главния редактор: Радев губи от проект на Кирил Петков и Асен Василев, дори проектът да е негов

Живка Кехайова

Радев губи от проект на Кирил Петков и Асен Василев, дори проектът да е негов.

Причините: 

1. Той излиза от образа на основния, а след този парламент и единствен символ на анти ГЕРБ полемиката. В нишата се настаняват други, които за разлика от него носят харизма, най-малкото защото се усмихват, не говорят съскайки и редят по-прагматични, а не черно-депресарски сценарии, дори по време на празник (особено по време на празник).

2. За разлика от Радев, при един добър резултат двамата нови имат далеч по-голяма свобода да търсят подкрепа и следизборни споразумения, дори да не са коалиции, с всички играчи. Радев винаги ще е ограничен от произхода на властта си (дадена му от БСП и ДПС на първите избори), от антиреториката, която пасва и се харесва само на определена категория озлобени и черногледи хора, което пък означава аутсайдери. Да, те са много, но пък без особена икономическа и политическа тежест. Петков и Василев със сигурност ще търсят след първоначалното логично за пробива им всеядство (на електорат), обществен отрязък с друг тип качествени характеристики – не очакващите чудо да им оправи живота, защото такова чудо няма и не се случва никъде по света. Ще търсят новата вълна от образовани, способни и действени хора до около 45 години. С тях могат да с разберат и да защитават общи интереси.

Да припомня – в политиката се влиза заради интереси – винаги!

3. Естествените съюзници на Петков и Василев ще са политическите сили, които разполагат с най-голям потенциал млади, образовани и обучени кадри, способни реално да движат лостовете на държавата и нуждите на администрацията. По очевидни причини това няма да са БСП и „Изправи се“. Няма да са и „Възраждане“ – не само по тези причини, но и поради факта на ясната геополитическа ориентация, в която те няма как да се впишат.

Големият въпрос е не дали, а кога ще започнат явната политическа игра Петков и Василев. Със сигурност не са си рискували името, имиджа и бъдещето само да бъдат за малко служебни министри на Радев. Ако пък са – ще е любопитно да разберем с какво им е заплатено и от кого – за саможертвата.