През погледа на главния редактор: Реалната власт в България е в нелегалност

Живка Кехайова

Реалната власт в България е в нелегалност. Не че по принцип не е така у нас, но признаването му официално е нов, български принос, в световната политика със ситуация, в която всички, ама абсолютно всички парламентарно представени партии, са в опозиция.

Проблемът е, че остава напълно неизвестно в опозиция на какво, или кого. Явно българите като в Пещерата на Платон, гледаме едни сенки по стените й, възприемайки ги за реалност. Чак се караме и се бием за едни сенки, без и хабер да имаме чии са.

На пръв поглед властта би трябвало да се олицетворява в момента от президента Радев и неговото служебно правителство. Ако беше така, те би трябвало да са най-силно притеснени от ужасно силната опозиция. Само че те не са притеснени от масовата епидемия на опозиционност, а от възможността да бъдат оставени без пари. Защо ли? Ами защото и тяхната власт не е съвсем истинска, а само представителна, при положение, че парите зависят от волята на друг.

Както писа 24 часа: „Всъщност има един сигурен репер, който бележи откъде започва властта – възможността да управляваш финансовите ресурси на държавата. И в момента служебният кабинет, респективно президентът Радев, иска много настоятелно актуализация на бюджета. Не защото пари няма, а защото служебното правителство няма право да ги харчи, след като не е излъчено от парламентарно мнозинство да упражнява изпълнителната власт…
Хората на Слави Трифонов, макар и официално прокламирани от лидера си като опозиция, са на път да станат тези, които ще променят бюджета. Тяхно е шефското кресло в ресорната комисия, те поръчаха нови разчети на НОИ за преизчислението на пенсиите, след като не харесаха проекта на служебния кабинет.

Ако изобщо актуализацията се приеме, макар и с цената на някакви компромиси, това ще покаже кой отива на изборите от позицията на управляващ и кой – на опозиция„.

С други думи, както отдавна си говорим, чия е реалната власт ще стане ясно като видим откъде и накъде се насочват паричните потоци, а при това положение ще „светне“ и за какво (кого, накъде…).

Ако не бъде актуализиран Бюджетът и се окаже, че в България наистина няма реална власт, а само опозиция, на следващите избори ще трябва да гласуваме само за онези, които не твърдят, че ще ни оправят, а че искат властта и със сигурност ще управляват. Които и да са. Защото стана ясно, че Планът ни за възстановяване не само не е внесен, ами не е и готов за внасяне след поправките на служебното правителство, които са недовършени. Пари няма да дойдат преди края на 2022 година, дори на третия път да изберем някой, който иска властта в тройна криза, защото като се доизготви планът, трябва да се разгледа в ЕК, да се оправят неизбежни пропуски и чак тогава да тръгне по канален ред, докато се стигне до финансиране по него.

Я да видим кой иска да управлява без пари? Ама наистина! Не да бута някой друг напред и да обещава да му е патерица, но само в случай, че се зададе полза някаква. А ако не се зададе полза – да рита всички „патерици“ и да се обявява за опозиция.