През погледа на главния редактор: Служебното правителство е факт. Утре ще чуем приоритетите

Живка Кехайова

Служебното правителство е факт. Утре ще чуем приоритетите. Би трябвало да бъде един – подготовка на изборите на 11-ти юли, но едва ли ще е само той.

Това е служебното правителство на президента Радев

Както се очакваше, възловите министерства се заемат от досегашни съветници на президента – не много известни и активни в политиката, което е заявка, че президентът Румен Радев ще играе активната водеща роля. Това е риск за него преди президентските избори, в случай, че служебното правителство не се стикова и справи добре, който Радев явно счита, че може да приеме. Естествено, има реверанс към БСП – не говоря само за Янаки Стоилов, а и за ексминистрите от правителството на Орешарски. За цвят има също от правителствата на Герджиков и един на Райков – последното трябва да е реверанс към ДБ.

Стана ясно и защо единият от основателите на „Отровното трио“ – Светослав Минеков се отдръпна от другите двама. За разлика от Хаджигенов, който много, ама много искаше да стане министър, Минеков стана и дори ще е министър поне два пъти по-дълго, отколкото бяха депутати останалите двама от триото. Очевидно Минеков е бил най-близкия до президента от отровните.

Едва ли е нужно да подчертавам, че имаме ляво служебно правителство. Това бе авансово ясно. И също е риск, защото ще има очаквания да продължи поне, ако не може да задълбочи левите политики, а това може да се окаже трудно осъществимо.

Днес бе пуснат и указът за назначение на ЦИК. Както Слави Трифонов съобщи: „закупуването на 9600 машини за изборите на 4 април, така че те да станат държавна собственост, е струвало 36 милиона лева без ДДС, или 43 милиона лева с ДДС“. При новия изборен закон – за да бъде изпълнен той, ще са нужни още около 500, според новата шефка на ЦИК. Те трябва да бъдат намерени на куп и сделката за тях да се финализира до два месеца, а това никак, ама никак няма да стане лесно и дори нямам предвид парите. Предишните 9600 машини едва бяха произведени навреме в Тайван и то при поне година обществени поръчки и търсене на изпълнител. Понеже никой в цивилизования свят не ги използва, заради лесното манипулиране на вота с тях, не се и произвеждат масово.  А и освен, че трябва да се намерят и да се купят, или вземат под наем – ще трябва да се прати сериозна част от тях и в чужбина, особено в Турция, в Англия и САЩ, плюс всички европейски страни, в които има българи. 

Според мен, ако новата ЦИК се справи безпроблемно с това предизвикателство – всички трябва да бъдат назначени за постоянно – и без друго е време този орган да бъде от професионалисти, а не от политически назначения.

От утре започват интересни предизвикателства за държавата. За партиите – също. Отдавна не сме наблюдавали подобни процеси – според едни за зло, според други за добро. Време за любопитни!


image0 (9K)