През погледа на главния редактор: Тъпо! Тъпо!

Живка Кехайова

Тъпо! Тъпо!

Не виждам позитивен изход за България, ако политическите играчи продължават да се държат тъпо, вързани към проявената от тях чиста глупост, продиктувана от дребни частни интереси в услуга на ментори, спонсори и откровени мутри. При това говоря за абсолютно всички.

Ако утре вотът на недоверие не мине, ще последва една отвратителна агония, при която към досегашните обвързаности на управляващата коалиция ще се добавят и нови.

Ако утре вотът на недоверие мине вероятността да се сформира разумна проевропейска и процивилизационна коалиция, която да управлява – т.е. такава без БСП, е пренебрежимо малка.

Ако тръгнем след завъртането на мандатите към избори – няма да е весело. Ще ни управлява поредното служебно прокремълско правителство на Радев, а изборните резултати може да изкарат извън класацията една от прозападните партии – говоря за ДБ.

И управленската коалиция след изборите, който и да я състави, може да е също така идиотска, ако не се вразумят.

Защото има само едно разумно и прагматично решение и то е управление на ПП, ГЕРБ без Борисов пряко във властта, ДБ и някои лица от ИТН като Йордан Караджов, например, който днес на дебата всъщност беше най-адекватен, плюс подкрепата на ДПС в парламентарна зала. ПП биха поразчупили свръх консервативния икономически модел на ГЕРБ, а ГЕРБ би ги удържал от странните експерименти, на които са склонни. ДБ биха отстоявали проевропейския път и зелените политики, а от ИТН биха ги коригирали при прекомерни изблици на ляволибералщина и неразумна „зеления“ в полза на някого.

Дали изброените са чисти, бели и добри? Не, не са – но имат потенциал да управляват адекватно, ако се контролират един друг. Ако бяха бели и добри, че и чисти, занаятът им нямаше да е политика.

Откровено проруските ни политически субекти ще са си в опозиция – неконструктивна, но пък опозиция, а не в неконструктивно управление.

Е, днес като ги слушах всичките до един, разумният вариант се отдалечава.  На този фон прехласването на разни фенове, независимо чии, в скандирания и делене на добри и лоши, са толкова абсурдни, че не заслужават внимание. Как ли ще се чувстват като се осъзнаят, не знам, а това непременно ще стане все някога?

Важни за България и българите на този етап са само две неща – цивилизационен избор, който да гарантира на децата ни максимална отдалеченост от Евразия и икономическа политика, насочена към високотехнологична, модерна икономика, насърчаваща възникването и развитието на модерни частни компании.

Всичко друго е чиста глупост и безперспективност, както и да бъде оправдавано.


image0 (9K)