През погледа на главния редактор: Черепа в кюпа с Банева, Пищова и Шишарката. И политическата му кариера ли ще е в същия кюп

Живка Кехайова

Черепа в кюпа с Банева, Пищова и Шишарката. И политическата му кариера ли ще е в същия кюп? Това ли е най-доброто, което може Васил Божков и ако е така, как и кой го е направил милиардер?

Васил Божков и нерегистрираната му партия „Българско лято“ ще участва на изборите на 4 април, но мандатоносител ще е партията Българско национално обединение. Преди близо 2 години тя стана известна с това, че издигна кандидатурата на съпругата на задържания в ареста за данъчни измами бизнесмен Николай Банев – старозагорката Евгения Банева за евродепутат, а малко след това партията се отрече от нея. Дори председателят й Георги Георгиев нарече действието „най-голямата си грешка“. На евроизборите БНО получи 2 370 гласа. През 2016 г. пък БНО издигна Димитър Маринов – Митьо Пищова за президент, а Радослав Петров – Радо Шишарката за вицепрезидент. Тогава те спечелиха 14 974 гласа. На последните парламентарни избори БНО има едва 0,11% или 3921 гласа, припомня 24 часа.
„На бюлетината ще пише БНО, но ще се чете Българско лято“, поясни във фейсбук изявление Борил Соколов – председателят на партията на Божков, а до него идеята представи и председателят на БНО Георги Георгиев-Готи. Канен предизборно по кабеларки да говори за политика, Готи споделя съкровеното си виждане: „Политиката е порно“ – и вече разбираме мисълта му.

Към този момент само Стефан Софиянски смята, че е възможно партията на Божков с въпросния носител, да влезе в парламента. Той обаче не се брои, защото е тъст на сина на Божков и може да приема желаното за действително, или да се безпокои да заяви публично нещо друго. Аз обаче си мисля, че подобно нещо е възможно, само ако Черепа продължава да плаща на всичките си работници във всичките си фирми (официалните са 36, плюс около още 140 в съдружие и от хазарт, търговии, застрахователен и банков бизнес… до пътно строителство). Но ако е така, значи Гешев нищо не е свършил, а това не може да е вярно като се знае откъде идва директивата най-мутренският преход (с основно червени и руски пари и осигурени бизнеси) у нас да свърши.

Представянето на тази партия на парламентарните избори на 4 април ще е всъщност показателно колко и как е работила прокуратурата ни и в състояние ли е реално да противодейства на властта на оня бизнес. Интересно ще е и кой ще води листата му в Стара Загора. Любопитна биография на героя на прехода, може да се прочете тук.


image0 (9K)