През погледа на главния редактор: Ще им се разкаже играта на Кирил Петков и Асен Василев, ако не сложат ред

Живка Кехайова

Ще им се разкаже играта на Кирил Петков и Асен Василев, ако не сложат ред.

Ако не бяха заложени толкова сериозни интереси, още днес управляващата коалиция можеше да се разкапе на съставните си части и правителството да отиде по дяволите.

Не кой да е, а министърът на външните работи Теодора Генчовска назначи в кабинета си трима от ДС, воглаве с не кой да е, а с Петко Сертов като баш свой съветник. За по-младите – потърсете в Google кой е.

Реакцията в медиите не закъсня. Дори проправителствените не можеха да се правят на слепи и глухи. 

За капак военният ни министър и експремиер Янев с личен пост стана световна звезда за минути – по цял свят го препечатаха заради поздрава от Руското посолство и лепването на думите му на стената им – които току след срещата с НАТО ни скарват яко с НАТО.

Наложи се Кирил Петков цял следобяд да се обяснява, че позицията на военния министър не е позиция на правителството и даже е в разрез с нея. По-убедителен щеше да е, ако директно го беше уволнил, защото не можеш да имаш министър с лично мнение, различно от правителството по стратегически партньорства. Явно не смее да го направи заради квотата на Радев и директният конфликт с него, който ще се развихри. Все пак, ако САЩ и НАТО кажат, вероятно Янев гори, а и президента отива в девета глуха.

После се наложи Петков да обясни, че такива назначение във Външно министерство няма да има, а ако вече са назначени кадрите на ДС, ще бъдат освободени. Не става ясно какво става в такъв случай с коалиционното споразумение – всеки си назначава кадрите в неговите министерства и отговаря за тях. Ако Генчовска трябва реално да отговаря, трябва незабавно да бъде освободена и тя.

Ами като надникнем по-подробно в министерствата на БСП?

Всъщност въпросът е на всичките 27 от Държавна сигурност, от Комитета за издигането на Румен Радев за втори мандат ли ще трябва да се намерят места, или са се разбрали само за топ ченгетата от най-черните мутренски години?

И как ще покрият връщането им на власт – дори да примижват срамежливо част от медиите, пак няма да си затворят очите напълно. Убедена съм.


image0 (9K)