През погледа на главния редактор: Ще има ли Гюро глава, или нема да има?

Живка Кехайова

Ще има ли Гюро глава, или нема да има?

За разлика от „умниците“ („Умник Гюро с умници другари“), няма да питаме жена му. Ще трябва да сами да видим, има ли въпросния, който ползвам за нарицателно, не глава, а нещо в нея.

Както вече писах, ако има правителство, вероятно ще е с втория мандат, освен ако не стане политическо чудо – на такива не сме навикнали, а само на политически чудесии. За целта ПП-ДБ наистина здраво трябва да си преработят проектокабинета като разкарат от там поне отявлените путинисти. Най-добрият вариант е след преработката да оставят учения – химик да се развива като такъв и да приемат Мария Габриел като премиер. Каквито и плювни да се изсипват по неин адрес, като фигура, тя засега е най-адекватното предложение с оглед ситуацията и задачите, които ще трябва да решава правителството.

Ако не – шести избори, които вероятно този път ще са загробващи след няколко съвсем мъртви, особено за икономиката години.

Що се отнася до прокурорската сага, за гражданите е важно само едно – съдебната ни система да бъде приведена във вид, удобен за реална употреба и действие. Независимо какво чувате, всъщност във всички страни висшата съдебна власт и прокуратура са в политически обвързаности, но в развитите страни мнозинството от гражданите наистина са защитени на редово, ежедневно ниво, както и бизнесът. Задачата е това да се случи и у нас – полиция, прокуратура и съд да са в полза и удобство на гражданите и да работят (в момента не работят адекватно, да не говорим за някаква превенция на престъпността). Проблемите на високо ниво да се решават поетапно и да е ясно, че това ще отнеме много, ама много време, при това без значение кои ще са личностите, а решението е възможно само при абсолютен обществен консенсус.