През погледа на главния редактор: Ще си отиде ли служебното правителство след 11 юли, или това е следващото правителство?

Живка Кехайова

Ще си отиде ли служебното правителство след 11 юли, или това е следващото правителство, все едно как ще завършат изборите на 11 юли?

В последните дни и у нас, и в чужбина, анализаторите си блъскат главата над този въпрос, защото е важен, с оглед преценката кой и как ще управлява България.

Според голяма част от тях, дори ИТН да подобри резултата си на следващите избори и дори да стане първа политическа сила, потенциалът за съставяне на правителство няма да се увеличи, защото Слави Трифонов много трудно може да обедини за реално управление партиите на протеста, плюс БСП, та да му излязат сметките. Едно е обединението за влизане във властта, друго е – за управление. Така нараства вероятността точно това правителство, с 2-3 промени – за да влязат хора и на ИТН, но вече уж под шапката на ИТН, да продължи работата си, използвайки като обединител и авторитета на президента. Не знам дали Трифонов ще се съгласи да стане титуляр на управление от червени кадри, плюс военни и полицаи. Не си го представям много да се заложи като лице на неизбежно чужда политика.

Ако пък и след 11 юли пак не се състави правителство, това правителство ще си остане и без друго до трети парламентарни избори за годината, които обаче може да дадат вече кардинално различна картина на разпределение на политическите сили, а сегашните месии няма да са месии – ще се търсят други.

Вариантът – съвсем ново правителство след 11 юли, е реалистичен само с участието на БСП, или ДПС. Според всички анализатори към момента, правителство без участие на поне едната от тези две партии, при положение, че остане тезата за изолация на ГЕРБ, дори във фантазните прогнози, е нереалистичен вариант.

Ще е интгересно да видим развитието. По-голяма яснота за групиране на силите, вероятно ще има чак след месец.

Добре, че Емил Хърсев успокои днес, че икономиката е не просто стабилна, а и в кондиция, с тенденция за по-добри резултати от очакваното. Дано Хърсев да е прав!