През погледа на главния редактор: Хелоуин и Денят на Будителите (без или)

Живка Кехайова

Утре, на 31 октомври ще започне ежегодното делене на привърженици на Хелоуин и на привърженици на Ден на Будителите – още едни отбори и още едно делене.

И никой вече десетилетия не се замисля, че весело-страшната келтска нова година Суин, превърнала се в забавния Хелоуин, няма нищо общо с наистина великия Ден на Будителите, който имаме само ние – българите.

Денят на Будителите е повод за гордост. Един народ, който е отделил ден за преклонение пред онези личности, водили го напред през историята и показали му бъдеще, има бъдеще. Този ден е един от най-великите ни морални върхове. Не мисля, че има и един човек, който да отрече това. Избрали сме 1 ноември.

Само не мога да разбера, защо вместо с усмивка, приемаме маскарада и веселбата на предимно младите хора ден по-рано като предателство към следващия ден? Дали не, защото младите хора с по-голяма охота отделят време и енергия за Хелоуин? Ако е така, виновни сме ние – възрастните. Ние, които сме превърнали Деня на духовното ни величие в казионно мероприятие. Не ни е крива веселбата ден по-рано, по-скоро нощта по-рано.

Затова, нека утре заедно с децата и младежите се усмихнем, нека се маскираме с тях, нека потанцуваме, а на 1-ви ноември, нека им разкажем кой и защо е нашият личен будител, нека чуят личната ни изповед кой и от какво ни е събудил, нека разберат, че за нас – техните родители, баби и дядовци, има нещо свято и точно на 1-ви ноември го поставяме в шепите им, в очите им, на раменете им – за да го пренесат в дар на своите деца.

Само така, вместо редовното и глупаво дърлене, ще докажем, че все още сме достойни да имаме Ден на Будителите!


image0 (9K)