През погледа на главния редактор: 41 на сто под средното ниво за ЕС

Живка Кехайова

Покупателната способност на българите е 41 на сто под средното ниво за ЕС.

БВП е най-ниския в ЕС, а икономическият ни растеж за 2021 г. е само 2%. За сравнение – дори в ковитната 2019 г. с тежките блокирания, растежът беше 4,5%.

Под БВП и покупателната ни способност е само политическата ни способност. Може би на 80% под средното ниво на ЕС.

Кой ли политически анализатор по един, или друг начин, не обясни през тези месеци, че партиите не можели да направят правителство, защото ги било страх от електората им. Никой не посочи какво означава това в прав текст, а то е – че нямаме лидери. Явно разполагаме само с някакви партийни чиновници, защото лидер означава да водиш електората си, сбъдвайки максимално интересите му съобразно реалните условия. С други думи да имаш доверието на електората си.

Очевидно електоратът не гласува доверие на лидерите си, а защо тогава гласува за въпросните партии? Това е пълен парадокс, чието обяснение може да се търси в „Теория на хаоса“, но не и в нормалната политическа практика.

100% под не средното, а под минималното ниво на ЕС и дори на повечето страни, извън ЕС, е президентската ни институция с този президент. Доказателства много и не веднъж съм писала за това, но достатъчно е да цитирам дори само днешното му изказване в Брюксел: “ България няма участва в съвместната европейска доставка на снаряди за Украйна. Страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите държави-членки да попълват своите запаси. „Имаме капацитет по-голям от други 30 страни“. – с други думи – ще си продължим като Нинова да даваме снаряди, но скрити зад гърба на другите европейски страни, щото президентът пък го е страх, но не от електората (полезните идиоти му обезпечиха мандата), а от джуджето-садист. Явно президентът ни така и не вярва, че сме страна от ЕС и НАТО. Какви ли са мотивите му?

България, според поета, била „майка юнашка“. Явно в минало време.