През погледа на главния редактор: Румен Радев мълча 6 дни, вече няма защо да говори

Живка Кехайова

 „Румен Радев беше този, който върна мястото на Русия в българската история“, каза Йотова, пред www.clubz.bg

на 25 февруари. Това признание днес звучи малко зловещо, предвид поредната шпионска афера с дългата ръка на Русия, ръководена от кадри на собственото ни Министерство на отбраната.

А спомняте ли си какво каза Румен Радев, когато бяха експулсирани шестимата руски дипломати, пак за шпионаж? Каза: “ Трябва да има ясна информация в какво се състои шпионския скандал“. – С други думи за него шпионският скандал е под въпрос.

А помните ли какво каза Румен Радев при ареста на Пламен Узунов – секретар на президента по правни въпроси, и Илия Милушев – съветник по сигурността? Узунов бе в ареста след разследване на Спецпрокуратурата за търговия с влияние, а Милушев – по производство на Военната окръжна прокуратура за разкриване на държавна тайна.

Според Военно-окръжната прокуратура, Милушев е разгласявал секретна информация. Разследващите са иззели от кабинета му телефон, в който са открити данни, които са държавна тайна, касаещи Държавна агенция “Разузнаване“. (Милушев доброволно предал и четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване”. Намерил ги кой знае как попаднали в касата му в президентството?!).

Ако не помните – тогава Радев заяви, че прокуратурата трябва да обясни действията си спрямо неговите хора. А и още нещо – размаха юмрук. Някои дори тръгнаха след юмрука, а за хора, тръгващи след юмрук – чийто и да е той, няма смисъл да се говори.

Този път мълчи – вече 6 дни по повод заплаха от трета страна за националната сигурност на държавата, на която е президент и главнокомандващ. А също и заплаха за България като член на НАТО, при положение, че служители на МО снимат и предават на руснаците тайни на НАТО.

То вече май няма смисъл и да говори. Каквото и да каже с такова закъснение, ще е без значение.

Клиентът ми е привлечен като обвиняем, защото е приятел на президента, заявила пък адвокатката на „резидента“ – полк. Петър Петров, Диляна Христова, за да изясни ситуацията, навярно.

Медии веднага подкрепиха думите й, припомняйки, че  полк. Петров е бил назначен в Министерство на отбраната от дясната ръка на президента Румен Радев по военните въпроси – съветникът му Стефан Янев. Същият бе и служебен министър на отбраната в кабинета на президента.

Не е добре, когато който и шпионски конец да дръпнеш, се усуква все на едно място – или е най-големия заговор, или е затягане на примка около центъра.