През погледа на гловния редактор: Интригата с третия мандат свърши още днес

Живка Кехайова

Интригата с третия мандат свърши още днес. Президентът Румен Радев ще връчи трети проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП, съобщиха от президентството

 Изводите от това негово решение: 

– „Изправи се! Ние идваме!“ не са му достатъчно полезни вече и спокойно може да ги „отбучи“. Те ще си останат негов слугинаж и без нищо, защото без него пък са съвсем нищо. От БСП обаче зависи преизбирането му. Само БСП със сигурност би застанала зад него без внезапни врътки, не за друго, а защото самата БСП няма шанс без него. Разбрал е, че опитът Мая да омагьоса Слави с обещанието ако вземе мандата да му го подари, не мина. ИТН я отрязаха, което пък е донякъде успокоително. Понаучили са туй-онуй. Най-малкото са схванали, че да се довериш на Манолова, Хаджигенов, Бабикян… е признак за тотален политически дебилизъм. 

Вероятно вече са проумели и другото – че да се довериш на ДБ като партньор можеш само при огромно желание за жестоко политическо самоубийство.

Всъщност ИТН го проумяха по трудния начин.

Схемата на ДБ излиза отвсякъде. Като евентуална втора политическа сила, макар и с много по-нисък от ИТН резултат, ако успее да поддържа изолацията на ГЕРБ, най- най-най- после ще може да управлява, ако продължи да държи останалите в шах и да състави правителство. Ако пък успее и да проагитира Кирил Петков да участва в президентските избори като тяхна кандидатура – пълно щастие, докато кръгът Прокопиев не писне на суверена като други кръгове. А това този път ще се случи доста бързичко.

Тук е моментът да кажем, че точно от следващите стъпки сега на Кирил Петков ще стане ясно колко му е багажа на народния любимец. Ако се върже на ДБ за президентството, мандатът му ще е края на политическата му кариера. Точно затова президентството е последната стълбичка преди пенсиониране за сериозните политици, а не първата и последната. Той вече е наясно, че Румен Радев го възприема като опасен за статута му, най-малкото защото за разлика от него има и харизма. Въпросът е наистина ли е читав дотолкова, че да създаде нов политически субект и да отстоява бъдещето си и бъдещето му с една модерна и нова за нашите ширини политика на взаимодействие и консенсус. Скоро ще разберем. Най-малко вероятно ми се струва да остане във второ служебно правителство на Радев – прекалено тъпо е. Такъв ход не само пак е край на политическата му кариера (ще се утвърди като нищо повече от чужда, че и временна креатура), а на всичкото отгоре е и край без даже стълбичка да е изкачил.

За останалите последици – утре, че стана дълго. Важното е, че вече е не 99%, както досега, а 100% – че правителство няма да има.