България

През февруари – задава се истинска пролет

Времето, както и многогодишният му режим в определено място – климатът, се определят от нашата звезда – Слънцето. Възможни са вариации сред другите параметри – циркулацията на въздушната маса към даден момент, температурата и, вятъра, облачността, но през януари у нас не може да стане 40 градуса, както през юли.

Ако обичайната температура за даден период е 5 градуса, то отклонения от нея, по-големи от 8-10 градуса, са изключителна рядкост и често – рекордни, уточнява dir.bg.

След най-ниската точка на Зимното слънцестоене, 21-23 декември, слънцето започва съвсем бавно да се издига от ден на ден, но до 10-15 януари това не се усеща климатично: то се вдига само с 1-2 градуса по-високо над хоризонта, а същевременно на север въздушните маси продължават да се охлаждат с пълна сила.

Именно затова и у нас най-„дълбоката“ част на зимата е в периода 5-20 януари: слънцето почти не се е изкачило, а въздухът в региона климатично е най-студен.

Разбира се, това се променя, ако има циркулация, каквато често наблюдавахме през месеца, която ни доставя по-топъл от обичайното за предишни периоди през годините по същото време, въздух.

Но и тук има разлики. В последните дни на месеца и първите на февруари, слънцето вече видимо, макар в началото на своя път, се откъсва от най-ниските си параметри като източник на енергия.

Слънчевата енергия, получавана от единица площ в даден момент по пладне, вече е с 20-25 на сто повече, отколкото на Коледа, по време на зимното слънцестоене. За страната ни средно моментната инсолация е приблизително 500 вата на квадратен метър, срещу 400 по Коледа и по този параметър ръстът се ускорява още – само след 20 дни този показател минава 600 вата, а в началото на март – 700 вата, което вече прави истинската зима невъзможна.

Височината му над хоризонта по обед е кръгло 30 ъглови градуса срещу 23-24 преди 45 дни и вече се увеличава с 2-3 градуса за седмица и малко отгоре.

Видимо нараства и продължителността на деня, която след броени дни преминава над 10 часа.

Ако въздушната циркулация същевременно ни доставя силни порции студен арктичен въздух, това може за определен период да се „маскира“ и зимата да продължи, но тази зима, освен 2-3 дневното арктично нахлуване към 6-7 февруари, друго не се очертава в обозримо бъдеще. Междувременно от днес до вторник, ще видим на практика нарасналата сила на нашето светило, извън сухата статистика по-горе.

Над страната ни ще властва въздушна маса, формирана над субтропическите части на Средиземно море и Северна Африка. Температурата и във височина е 8-11 градуса в някои моменти. При подобни температури през декември температурите у нас едва достигаха десетина градуса, главно заради липсата на вятър, но и с него, тогавашното слънце би било твърде слабо да се възползва изцяло от възможността за високи температури при земната повърхност.

В замяна на това, с помощта и на вятъра в някои дни, от днес до вторник не са изключени и максимуми до 17-19 и дори около 20-ина градуса.

Нарасналата сила на слънцето ще усетим и при неколкодневното застудяване от сряда, когато в низините през деня температурите няма да падат под 4-5 градуса, въпреки сериозния студ във височина, който при стихване на вятъра по високите полета може да доведе до минимуми от минус 10, минус 12 градуса.

Blitz.bg

Ваня Русева

Recent Posts

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

27 минути ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

един час ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

един час ago

3 зодии, които ги чака голяма трансформация преди лятото

Тези знаци са готови да се впуснат в нови пътешествия...

2 часа ago

Скок на покупките на имоти у нас от чужденци

В куротите най-много са сделките в Банско и Слънчев бряг...

2 часа ago

Виктор Уембаняма е новобранец номер 1 в НБА

Французинът бе избран с пълно единодушие...

3 часа ago
image0 (9K)