През 2018 година Индия праща роувър на Луната

Предполага се, че през март 2018 г. индийски спускаем апарат, който пренася на борда си роувър, ще извърши меко кацане на южния полюс на Луната, съобщава Лайф, цитирано от dir.bg

Индийската организация за космически изследвания оповести, че се готви да изпрати роувъра „Чандраян-2“ на Луната през 2018 г. Очаква се той да извърши меко кацане и след това да започне изследвания.

[ad id=“225664″]

Мисията „Чандраян-2“ ще включва лунен орбитален апарат, спускаем модул и роувър. Трите апарата ще се заемат с изследване на сеизмичната активност на естествения спътник на Земята. Индийските учени освен това планират да измерят температурата на лунния грунт. За маршрута на роувъра обаче не се съобщава нищо.

Един от най-важните аспекти на мисията ще бъде изследването на лунния прах, смятан за сериозен проблем при бъдещото колонизиране на Луната. Лунната повърхност непрестанно е подложена на силно облъчване от поток слънчев вятър и на ултравиолетово облъчване.
Атмосферата на Луната е прекалено разредена и не може да я защити. Това довело до образуване на слой заредени йони близо до лунната повърхност.

[ad id=“255238″]
В резултат, прахови частици летят във въздуха под въздействието на електростатичната левитация. Поради липсата на вятър на Луната частиците проникват във всички цепнатини и могат да повредят механизми, както и скафандрите на бъдещите колонизатори.

Мисията ще струва 93 милиона долара.


image0 (9K)