Премиерката на Норвегия беше глобена за нарушаване на мерките срещу COVID-19

Министър-председателката на Норвегия Ерна Солберг беше глобена за нарушаване на мерките срещу COVID-19. Тя е организирала семейно събиране за своя рожден ден, въпреки че не е присъствала лично.

Полицията в Норвегия съобщи, че Солберг e била глобена с 20 хиляди крони (2352 долара) за това, че е участвала във взимането на решение за събиране на семейството в ресторант и че е знаела предварително, че броят на хората надвишава разрешеното. Тя дори е избрала в кой ресторант да е събирането, каза говорителят на полицията Оле Саверуд.

„Въпреки че законът е еднакъв за всички, не всички са равни пред закона“, обясни Саверуд.

„Затова е правилно да наложим глоба, за да запазим доверието на хората в правилата за социална дистанция“.

Солберг е втори мандат премиер на Норвегия. Тя признава, че „не е проверила правилата достатъчно внимателно“.

„Аз, която всеки един ден заставам пред хората на Норвегия и им казвам да спазват мерките, трябваше да познавам по-добре правилата“, каза Солберг пред държавната телевизия.

В Норвегия не повече от 10 души могат да се събират извън дома. На събирането за рождения ден на Солберг са били 13 души. Това се е случило в края на февруари в планинския курорт Йейлу.

Никой друг не е глобен за случая. Ресторантът също е нарушил правилата, но глоба не е наложена.

Солберг настоява за строги правила срещу разпространението на коронавируса в Норвегия, която е сред най-слабо засегнатите страни в Европа.

Увеличените случаи в първите три месеца от годината накараха правителството да наложи в края на март ограничения.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)