Премиерът на Армения предложи преговори за предсрочни избори

Поставеният под натиск от опозицията арменски министър-председател Никол Пашинян за първи път изрази готовност за провеждане на предсрочни избори през следващата 2021 г. Той е обект на критики и многократно беше призован да подаде оставка заради шестседмичната война с Азербайджан в Нагорни Карабах.

Пашинян за пореден път отхвърли на 25 декември възможността да се оттегли от поста, но предложи да преговаря с водещите политически сили в страната за провеждането на предсрочен вот. „Приканвам парламентарните и заинтересовани извънпарламентарни сили да вземат участие в консултации на предсрочни парламентарни избори през 2021 г.“, написа премиерът във Фейсбук.

Той декларира, че ще се съобрази с волята на избирателите и ще се напусне премиерския пост, „ако хората решат така“. „Ако хората потвърдят доверието си, аз също съм готов да продължа да ръководя Република Армения в тези трудни времена. Има само един начин да отговоря на тези въпроси: провеждането на предсрочни парламентарни избори.“

Никол Пашинян дойде на власт през 2018 г. на фона на национални протести, но беше подложен на вълна от критики, след като се съгласи да подпише мирно споразумение с Азербайджан с посредничеството на Русия, влязло в сила на 10 ноември.

Коалиция, обединяваща 16 опозиционни партии, провежда антиправителствени демонстрации в Ереван и други части на страната в опит да принуди премиера да предаде властта на временно правителство. Опозиционните сили искат техният съвместен кандидат Вазген Манукян да стане преходен министър-председател, който да наблюдава провеждането на нови избори.

Проявявайки готовност за провеждане на предсрочни избори, Пашинян се опитва да облекчи политическото напрежение, като същевременно гарантира, че той ще бъде този, който наблюдава изборния процес. Вариант, отхвърлян от опозицията отхвърля заради опасения, че вотът може да бъде проведен несправедливо.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)