Премиерът: Руските дипломати да спрат да шпионстват в България

„И понеже има радиомълчание от другите институции в България, искам да кажа, че когато службите от Вонно- и Контраразузнаване докладваха за това, че има шпионска мрежа. Искам да благодаря и лично на главния прокурор за личната му ангажираност, защото това не е правено досега. И отново се обръщам към ръководителите на руските дипломати – да спрат да шпионстват в България“, заяви Борисов, намеквайки, че президентът Радев не се е произнесъл по скандала. „При всеки един случай ние твърдо ще отстояваме нашата независимост“, категоричен бе той.

Борисов посети ферибота край Силистра, оста „Север – Юг“, която е най-пряката връзка със съседна Румъния.

Кметът на града д-р Юлиян Найденов придружи премиера по време на обиколката му.

В Силистра министър-председателят Бойко Борисов посети възстановения ферибот, благодарение на който тежкотоварният трафик беше изведен извън града – нещо, за което години наред живеещите в Силистра настояваха. „Това, което поехме като ангажимент, вече е факт“, изтъкна Борисов и напомни, че преди да бъде възстановен фериботът, над 200 тира минаваха през града всеки ден. Министър-председателят специално благодари на румънската страна и изрази надежда, че след възстановяването на ферибота, ще се постигне съгласие и по темата за изграждането на още един мост на р. Дунав. Премиерът Борисов обърна внимание, че транспортният коридор по оста Юг – Север е от голямо значение за целия регион и е важно той да бъде активно развиван. Министър-председателят посочи още, че за цяла Северна България изграждането на АМ „Хемус“ също е ключово и затова правителството неотклонно следва изпълнението и на този поет ангажимент.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза още, че в рамките на мандата правителството е подпомогнало развитието на община Силистра с близо 10,5 милиона лева, отпускайки включително над 2,3 млн.лв. за болницата в града и 1,6 млн.лева за стадиона. Подобрена е също инфраструктурата на територията на общината. Наред с това за четири години по линия на Министерството на образованието и науката са отпуснати над 6 млн. лв. за подобряване на образователната инфраструктура, ремонти и изграждане на съоръжения в училища и детски градини в област Силистра. Одобрени са проекти и за изграждане на STEM центрове и образователна среда в седем училища на територията на областта за над 1 млн. лв.

На брега на Дунав Борисов заяви, че се надява след ферибота най-сетне румънската страна да даде зелена светлина за още един мост над Дунав. „От българска страна има 100%, чакам ги тях“, отбеляза той.

Надявам се, след ферибота, румънските колеги да дадат „ок“ за още един мост на Дунав, посочи Бойко Борисов.

„Няколко министри на транспорта, регионалния, външния, аз самия, толкова разговори проведохме. хората не знаят, че целия тежък трафик, над 200 тира на ден минаваха през центъра на Силистра. Това, че преминават автомобили, означава, че има производство и оста юг – север е изключително важна“, продължи Борисов.

Той благодари на румънските си колеги. „Благодаря и на техния президент и премиер. Разговарях с тях, с министрите техните. Надявам се, сега след ферибота, най-сетне да дадат ок за още един мост да направим. Това е истината. От българска страна има 100 %, чакаме ги тях“, заяви още Бойко Борисов.

По думите му това, което е било поето като ангажимент, е факт.

 


image0 (9K)