Премиерът Стефан Янев със силен коментар за санкциите на САЩ

Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента„.

Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев, който свика Съвета по сигурността. Премиерът коментира, че тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда.

Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение„, допълни Янев.

Той коментира, че наложените санкции от САЩ са „сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната“. И че проблемите и последствията от това вече излизат извън националните ни граници.

Служебният министър-председател е категоричен, че корупционната среда в България „не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна“.

Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията„, категоричен е Янев, цитиран от БНТ и ЗАРАТА.

Политиката ни трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата на разбирането ни за държавност„, каза още министър-председателят.

По думите му затова задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците.

 


image0 (9K)