Руско издание: Пренасочват към „Турски поток“ доставки на газ през България за Турция. Колко ще загуби нашата страна?

„Строежът на газопровода „Турски поток“ най-сетне получи юридическа база“, пише „Комерсант“.

Руското издание коментира споразумението за старт на проекта, което беше подписано снощи в Истанбул от президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

В споразумението за първи път се посочва официално един твърде важен момент – руският „Газпром“ ще пренасочи директно към първата тръба от „Турски поток“ доставките на газ, които идват сега в Турция откъм България„, пише „Комерсант“.

„Документът потвърждава официално, че Украйна губи най-малко 15 милиарда куб. м транзитен руски газ годишно, които вече ще отиват директно в Турция. Въпросът за износ на горивото през Турция за Европа обаче още не е решен. Това поставя под въпрос появата на втората договорена тръба от газопровода“, отбелязва руското издание.

Турският енергиен експерт Волкан Йоздемир смята, че изграждането на втората тръба (за Европа) ще зависи от преговорите между Русия и Европейския съюз. На тях ще бъде решено дали е възможно – тази тръба да бъде използвана само от „Газпром“ за доставката на гориво. Европейската комисия в момента е против този вариант. Ако не се стигне до компромис, може да бъде създадена руско-турска компания за износ на газ за Европа, за да бъдат заобиколени ограниченията, налагани от законодателството на Европейския съюз, казва Йоздемир. Руският анализатор Мария Белова обаче смята, че за Европейската комисия може би ще е по-добре да направи изключение за „Газпром“, отколкото да работи с руско-турска компания.

„Хитрецът Ердоган успя да обвърже договорките за изграждане на важния за Кремъл „Турски поток“ с отстъпка в цената на газа за Анкара“, допълва „Московский комсомолец“.


image0 (9K)