Препоръки на МВР за безопасност по време на баловете

Препоръки на МВР за безопасност по време на баловете, съобщиха за ЗАРАТА

Мерки за недопускане на инциденти по време на абитуриентските балове на територията на област Стара Загора
И тази година ОДМВР-Стара Загора е предприела необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред, безопасността на движението по пътищата и недопускане на инциденти по време на абитуриентските балове. В ход е традиционната кампания „Абитуриенти”. В тази връзка са проведени беседи, свързани с безопасността на движението по пътищата, с ученици на които предстои завършване на последния етап от училищното образование.
В дните, когато ще се провеждат абитуриентските балове ще има засилено полицейско присъствие в районите около учебните заведения, където ще се събират автомобили, с които ще бъдат извозвани абитуриентите, маршрутите на тяхното придвижване и заведенията, където ще се провеждат тържествата с цел осигуряване на обществения ред, както и недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите.
На място полицейските екипи стриктно ще следят за недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и такива, които нямат свидетелство за управление на МПС. Пътните полицаи ще контролират и за други нарушения по Закона за движение по пътищата.
При констатиране на нарушения ще се взема отношение на място или по-късно на база записи от видеонаблюдение.
Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобуси ще бъдат специално инструктирани.

АБИТУРИЕНТИ – 2022 ГОДИНА –  ПРЕПОРЪКИ
На бала се забавлявай! На пътя бъди отговорен!
Дори по време на баловете всички имат задължение да спазват Закона за движението по пътищата
Ако познаваш Закона за движението по пътищата, ще си в по-голяма безопасност
Ако ти мислиш за своята безопасност, ще гарантираш безопасността и на останалите
Осигури си шофьор за преди и след бала и празнувай спокойно
Празнувай, но се контролирай
Не прекалявай с алкохола
Не се дрогирай
Ако сам ще шофираш, не пий алкохол. Шофирането с алкохол в кръвта над 1,2 на 1000 е престъпление
Шофирането след употреба на наркотици е престъпление
Ако не си правоспособен водач, не шофирай
Бъди отговорен пътник
При нужда позвъни на телефон 112
Препоръки за абитуриенти

На бала се забавлявай! На пътя бъди отговорен!

Дори по време на баловете всички имат задължение да спазват Закона за движението по пътищата
Разпоредбите на Закона за движението по пътищата са в сила по всяко време. По време на баловете нарушенията най-често се документират с автоматизирани технически средства и системи и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и след бала.

Ако познаваш Закона за движението по пътищата, ще си в по-голяма безопасност
Нарушенията на някои от разпоредбите водят до много сериозни последици – прекратяване регистрацията на превозното средство, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Законът е стриктен и спрямо управлението на МПС от неправоспособни и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Ако ти мислиш за своята безопасност, ще гарантираш безопасността и на останалите
Винаги поставяй собствената си безопасност на първо място! Не позволявай опасното поведение на твоите приятели да те постави в риск от пътен или друг инцидент.


image0 (9K)