На пресконференция стана ясно какво ще се прави за изграждането на новата спортна зала след решението на КЗК

Току що приключи пресконференция на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и заместник-кметовете по повод решението на КЗК относно невалидността на проекта, спечелил архитектурният конкурс за многофункционалната спортна зала в Стара Загора.

Кметът обясни проблема – спечелилият конкурса участник не е подал информация за ерархична свързаност с председателя на журито – директорът на ВИАС и това е мотивът на КЗК да постанови конфликт на интереси. При разглеждането на конкурсните проекти журита не е имало никакъв достъп до това кои са разработчиците, така че отговорността е изцяло на участника. Общината не е разследващ орган е не нито в задълженията й, нито в правомощията й да проверява има ли, или не някакъв тип роднински, служебни, или други зависимости между участниците в конкурса и членовете на журито. 

Общината изпълнява решението на КЗК. След загубени 8-9 месеца, ще започне процедурата отначало. След разговори обаче с Камарата на архитектите в Стара Загора, ще обяви конкурс за изработване на технически проект на бъдещата сграда. Целта е да няма възможност бъдещите проектанти и строители да се отклоняват с повече от 5-10% по закон от отпуснатата за строителството сума, защото е лоша практика да се строят обекти без предварително изготвена количествено-стойностна сметка. Предвидената за строителството на многофункционалната сграда с 5 000 места сума, е 25 млн. лв. Към момента от държавата са отпуснати 14, 5 млн. В краен случай Стара Загора може да преразгледа плановете си и да построи по-малка зала в рамките на вече получените средства. Друг е въпросът дали такъв вариант ще бъде по-рентабилен.

Броят места в първоначалната идея е заложен, за да може Стара Загора да домакинства на Европейски и Световни първенства, както и да се ползва за големи концерти, включително на световни звезди, а това носи и директни, и индиректни приходи на града. И дори има договорка, ако залата е факт до 2 години, Европейското първенство по борба да се проведе в нея. Залата по идея е многофункционална, защото в нея са предвидени голям процент търговски площи и офиси, към които има голям интерес. Това ще доведе до приходи както за поддръжка на сградата, така и като възможност наемите на спортните клубове да бъдат по-ниски. Така, или иначе, Община Стара Загора започва разговора по темата, по която старозагорци бяха в пълен консенсус преди последните избори, отначало.

Всякакви теории от типа на дадените за спортната зала средства да се използват за санаториума в Радунци, или за УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ – каквито тези се вихрят в социалните мрежи в последно време, са безсмислени. Средствата са дадени на Община Стара Загора за общински проект и дори да иска, тя не може да ги използва за санаториум, с който няма нищо общо, или пък за държавна болница каквато е УМБАЛ. За тях трябва да се погрижат собствениците им.

Обсъждането на точката за спортната зала е внесено за обсъждане на сесията на  Общински съвет преди решението на КЗК и съответно ще отпадне от обсъждане на при тази ситуация на този етап.


image0 (9K)