Преходът към еврото няма да е плавен, но е правилната стъпка

Инфлацията е като изпускане на дух от бутилка и каквито и мерки да предприеме едно правителство капацитетът му на противодействие е ограничен. Дори и да се сложат тавани на цените, историята показва, че това е изключително непродуктивен подход. Това каза Димитър Събев, журналист и икономист, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Инфлацията, когато е придружена с нормални, не апокалиптични политики, има един праг, до който се покачва и след това се успокоява, добави Събев. „Тази инфлация аз наричам еко инфлация. Тя показва границите на сегашната система, която е много тясно обрана по краищата с тези вериги на доставки, с тези ниски цени, плащани в някои региони на света и това вече не е нормално. Този период на ниски цени беше изкуствен и свързан с не много добри резултати. Сега виждаме едно нормализиране“.

По въпроса дали инфлацията ще продължи да расте гостът каза, че това ще е един дългосрочен период, но трябва да се отчете и фактът, че „централните банки ще реагират, те вече реагират“. „Специално в България се добави и ефектът на нашето немощно реагиране да се отговори на тези високи цени. Моето очакване е, че действително, както казва финансовият министър, ще се достигне едно плато. Няма да се върнат предишните нива на цените, но очаквам по-бавно нарастване“.

Правителството в условията на пазарна икономика, е „голям играч, но просто един голям играч на пазара“, поясни събеседникът. По думите му разумната политика е правителството да събира парите, защото инфлацията е съпроводена с ръст на парите от ДДС, от акцизите и т.н. и водено от целесъобразността и като добър търговец да ги разпределя към най-уязвимите групи с фиксиран доход. Не бива да се очаква твърде много от антиинфлационните мерки – те могат да смекчат най-лошото и да се отговори на политическите противници.

За нуждата от данъчни облекчения Събев каза, че диференцираната ставка по ДДС би била много погрешна стъпка в настоящия момент, защото сега цените се движат от различни фактори, включително спекула и такава крачка ще даде възможност да се увеличат печалбите на търговците, а бюджетът, който е зависим от косвените данъци, ще бъде застрашен.

„Идеята за диференцирани ставки и данъчни облекчения е добра и дългосрочно трябва да прегърнем този подход, но в този изключително бурен период от историята трябва да се свием към по-консервативното и да се държим към тази ДДС ставка“.

Единият от аргументите е, че след това ще е трудно да се излезе от едни намалени ДДС ставки, добави Димитър Събев. „Обръщането на подобна политика, която е била удачна за времето си, ще е много трудно“. „Дългосрочно трябва да въведем диферинциран ДДС, защото данъчната система е много гъвкав инструмент, особено в условията на валутен борд. Трябва по някакъв начин да се опитваме да регулираме икономика. Това е нещо хубаво, но не в този момент“.

„Радостен съм, че цената на регулирания пазар за май се оказа, че не скача драстично след като от „Газпром“ спряха доставките на газ. 10-12 % по-висока ще бъде, което е напълно приемливо, предвид много сложната обстановка“, а след това очакваме да имаме и по-евтин газ. Това би било изключително силен удар към заплахите и интересите, които десетки години натискаха българската икономика към едно подчинено положение и липса на динамика, към една зависимост. Това бяха предпоставки за формиране на силно корумпирана среда, подчерта гостът.

„Гледам с много голяма надежда за диверсифификацията на енергийните доставки. Българската икономика ще спечели от това в много посоки – като цена, като липса на корупция и като печелене на някаква национална независимост“.

Относно идеята за национализиране на „Лукойл Нефтохим“ Събев каза, че това е ключово предприятие за българската икономика, което в предишни години формираше оборот от около 6 млрд. лв. Дълго беше най-голямото предприятие в България и един евентуален бойкот на вноса на руски петрол от страна на ЕС ще има много сериозни последици върху регионалната икономика, ще се усети и върху БВП, и върху ръста на безработицата.  

Национализацията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ не е хитър подход. „Ние говорим за смарт, за умна икономика и национализацията прилича на грубия подход, който видяхме от Путин в Украйна. Подобен ход би бил и национализирането на Нефтохим, но „това предприятие би могло да бъде подложено на много по-смарт, по-умни регулации, така че ние да си получим нашето, без да влизаме в ненужни конфликти“, добави събеседникът.

Бизнесът в България трябва да повярва в това, че ерата на въглеродните горива е към своя край, категоричен бе Събев. Досега той се бе „закачил на онази кукичка на десетилетната зависимост от вноса на енергоносители от Руската федерация“.

„Ние трябва да вървим решително към убеждението, че бъдещето ще бъде без газ, без петрол, че ще бъде зелено бъдеще. Енергийната ефективност на българските предприятия все още е твърде ниска, но ако се вземат решителни и строги мерки за повишаване на енергийната ефективност на българските предприятия и след това на сгради и потребление, мисля, че цялото повишаване на цените на енергоносителите може да бъде туширано. Навиците на нашето мислене са се вкоренили в следствие на това, че години наред е правено едно и също. Трябва да бъдем разтърсени, за да направим нещо по-хубаво“.

Изкуствените пречки пред развитието на зелената енергия трябва да се премахват и „да вървим дружно към по-висока ефективност и дългосрочна декарбонизцация“, заяви експертът. „От тази ситуация ще излезем по-богати“.

На въпроса дали е възможен плавен преход към еврото Събев каза, че мястото на България е в еврозоната. „В този много сложен геополитически момент това е една котва на стабилност. „Ние сме част от западния свят и дори той да понася удари, ценностите преобладават и те трябва да надделеят. Ако бъде прието еврото през 2024 година със сигурност ще създаде известни затруднения за домакинските бюджети и за финансовия свят, но ползите натежават.  Живеем в много динамичен и даже драматичен период на човешката история и преценката на ползи и загуби трябва да се прави като се гледа бъдещето на България много години напред“.  „Въпреки че преходът към еврото няма да е плавен, това е правилната стъпка в този момент“, смята гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)