Призив към държавата да спаси „Царевец“

Призив към държавата да спаси "Царевец"
Климатичните промени и свлачищни процеси водят до пукнатини и рушене на крепостните стени на „Царевец“.

„Руши се частично зидарията от проникващата вода във фугите. Това през зимата се обледява, разширява и руши самия градеж. Тези работи ежегодно трябва да се оправят“, посочи археологът Мирко Робов за Bulgaria ON AIR.

Част от подпорните стени на средновековната крепост „Царевец“ са в критично състояние и са опасни за туристите. За това предупреждават от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който стопанисва обекта. 150-те хил. лева, които са определени за годишната поддръжка на крепостта, са крайно недостатъчни.

Oбщинските съветници отдавна настояват за ежегоден технически мониторинг на крепостта.

Още по темата

3 апр 2022 16:50

14

18 мар 2022 12:19

162

„Колкото повече се отлага във времето, толкова тези процеси се задълбочават. За съжаление не се прави нищо за тази наша светиня“, заяви историкът и общински съветник Евгени Коев.

Сумата за поддръжка не е променяна с години, а местната управа няма ресурс да инвестира в ремонти и консервация.

„За поддръжка на „Царевец“ има близо 150 хил. лева. Тези средства стават с годините все по-недостатъчни, защото близо 60 години не са правени основни капиталови инвестиции. Освен това инфлацията изяжда средствата постоянно, затова трябва да се помисли за допълнително финансиране“, посочи зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.  

„Това нещо не са длъжни да го правят частни дарители, не е по силите на общината. С това би трябвало да се ангажира държавата“, допълни Мирко Робов.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)