Признаци на рак, които се крият под ноктите и по краката

Учените предполагат, че повече от една трета от цялото население на планетата рано или късно ще се разболее от рак. Разрушителните клетки могат да убият здравата околна тъкан, включително жизненоважни органи.

Можете да проверите риска от фатален рак на кожата, само като проверите цвета на пръстите на краката, пише zdrave.to.

Злокачествен меланом

Злокачественият меланом има много потенциални прояви. Този рак се проявява първо като потъмняване на малка част от кожата или изглежда като следа от удари. Около една трета от случаите обаче нямат кафяв пигмент и следователно се появяват розови, червени или оранжеви образувания.

Следните признаци могат да напомнят за меланома: формации под формата на нови бенки, кръвни мехурчета, врастнали нокти, брадавици, язви, дължащи се на лоша циркулация на кръвта, натъртвания.

Ракът може да се развива по всяка част на тялото, включително краката и под ноктите. В медицинските среди меланомът се нарича „велик маскар“, защото е трудно да се идентифицират първите му признаци. Има много потенциални прояви, които изискват винаги да бъдете бдителни.

Базално-клетъчен карцином

Друг проблем с рака се нарича базалноклетъчен карцином. Той се характеризира с образуване на перлени-бели петна по кожата.

Неоплазмите могат да изглеждат като открити рани, може да са покрити с коричка. На краката не е толкова необичайно, но все пак изисква бдителност.

Постоянен контрол

Навременното диагностициране може да даде на пациента повече време живот, затова бъдете много внимателни за здравето си. Проверявайте всяка част от тялото си, особено областта под ноктите. Всяко отклонение от обичайното състояние е повод да чуете аларма и да извършите рутинна проверка. Цветът на раковите заболявания може да варира, самите петна могат да бъдат неравномерно разпределени.


image0 (9K)