Световни новини

Призракът на 5G мрежата: Борисов бави инфраструктурата, част от честотите са блокирани от военните

Това е една от най-разпространените конспиративни теории за коронавируса: 5G мрежата предизвиква Ковид-19. В много страни има съпротива срещу новия стандарт в мобилните комуникации. А Източна Европа не прави изключение.

***

Въпреки че разпространението на новия коронавирус няма нищо общо с изградената 5G мрежа, само във Великобритания 60 антени са станали жертва на вандалски прояви, а в цяла Европа се организират петиции срещу 5G. В България онлайн петицията „Stop 5G Bulgaria” е събрала над 27 хиляди подписа онлайн. В нея технологията е обявена за причинител на ред психични проблеми и заболявания, макар Ковид-19 да не е изрично посочен сред тях.

Какво всъщност е 5G и защо темата така поляризира Югоизточна Европа?

5G означава пета генерация в мобилните комуникации. За разлика от своите предшественици обаче, в новата технология връзките и обмяната на данни между уреди, антени и сървъри е много по-тясна и “виртуализирана”. По този начин става възможно да свържеш много повече уреди, което ще улесни технологии като “Интернет на нещата”, автономното шофиране, иновации в индустриалното производство и изключително бърз интернет. 5G се различава 3G и 4G по това, че мрежата се използва в пакет, а не само в определени сфери или области. С други думи: ако веднъж всичко се свърже с 5G, след това работата без 5G ще се окаже невъзможна. Заради опасността някой да пробие системата и да открадне данните, технологията е част от критичната инфраструктура.

Затова на дневен ред е въпросът до каква степен трябва да се разреши на китайския мобилен гигант Huawei да осигурява компонентите за изграждане на 5G в Европа. От една страна, заради обвиненията за близки връзки с китайските тайни служби, от друга – защото, ако бъде избран за основен доставчик на компонентите, китайската компания ще затвърди позицията си на лидер на пазара и ще постави европейските производители като Nokia и Ericsson в още по-неблагоприятна позиция.

5G в Югоизточна Европа

Югоизточна Европа се сблъсква със същите фундаментални въпроси за 5G. В по-бедните държави ясно проличава геополитическият и икономически натиск на Европейския съюз, Китай и САЩ. Американските посолства в почти всички югоизточноевропейски държави публикуваха призив за изключване на китайските производители от надпреварата за изграждане на инфраструктурата. Европейският съюз остави инициативата в ръцете на страните-членки.

Албания

Албания за момента няма функциониращи 5G връзки, нито начална дата за изграждането им. Проблемът: необходимите честоти за мрежата са заети. Заради дългогодишната съвместна работа с Huawei, „Водафон Албания“ лобира за доставяне на китайски компоненти. Американското правителство в Тирана остро протестира срещу тези намерения и всички планове бяха преустановени през декември.

Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина също няма 5G. Предшестващата 4G мрежа достигна пълно покритие на територията на страната преди около година.

България

България традиционно е добре позиционирана по въпросите на дигиталната комуникация. Търгът за получаване на 5G вълни трябва да се осъществи през юли 2020 година. В края на годината или най-късно през 2021-ва мрежата трябва да стартира. Huawei и китайските производители не са изключени от надпреварата, въпреки тревогите, изразени от американското посолство. Дали България ще се справи с бързото въвеждане на технологията, е под въпрос. Не само заради пандемията, а и защото част от необходимите честоти са блокирани от военните. Правителството на Бойко Борисов изостава както с разрешаването на този въпрос, така и с изграждането на необходимата инфраструктура.

Гърция

Гърция планира да въведе 5G още през 2021 година. В края на тази година трябва да бъдат подсилени нужните честоти. Макар при пилотните проекти да беше използвана технология на Huawei, накрая Ericsson получи поръчката да изгради 5G мрежата в страната за най-големия телеком „Космоте“.

Хърватия

Хърватия също е сред държавите, които ще осигурят 5G покритие над цялата си територия още през 2021 година. Първите честоти вече са раздадени от държавните регулатори. Huawei не е изключен експлицитно, мобилните оператори ще сключват индивидуални партньорства.

Черна гора

Пилотните проекти в Черна гора ще започнат още тази година, а до 2022 година трябва да бъде постигнато пълно 5G покритие на територията на страната. Китайските производители не са изключени от участие и заради вече изградени партньорства с местни фирми се очаква те да играят роля в изграждането на мрежата.

Северна Македония

Насрочената дата за национално 5G покритие е чак в края на 2027 година. Столицата Скопие ще се сдобие с 5G през 2023 година.

Румъния

През декември 2019 година правителството в Букурещ представи своя план, според който въвеждането на 5G трябваше да започне през 2020-а. Твърди се, че през 2019 година румънското правителство е сключило таен мораториум със САЩ, в който е упоменато, че Huawei ще бъде изключен от процедурата. Китайският производител, който има значително участие в изграждането на 3G и 4G мрежата в страната, се опитва да приложи натиск върху правителството заради милиардите разходи, които ще възникват, в случай че компонентите на Huawei трябва да бъдат заменени. Управляващите отлагат окончателното си решение.

Сърбия

Норвежкият концерн „Теленор“ изгради първата 5G база в университета в Белград през юни 2019 година. По информация на медиите, „Теленор“ е отказал използването на компоненти, произведени от Huawei, и е избрал шведския доставчик Ericsson, макар неговото производство да е в Нанкин, Китай. Правителството обяви, че търгът за раздаване на честоти ще се проведе тази година, но заради кризата с Ковид-19 дата все още не е определена. Тъй като Сърбия си партнира с Русия и Китай и в други сфери, в това число сигурността, не се очаква за китайските производители бъдат въведени специални правила.

(Кристофер Неринг, Дойче веле)

Faktor.bg

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

6 часа ago

Бързи и лесни прически, готови за под 5 минути

Какво да си направите, когато бързате...

6 часа ago

Холивудски актьор ще става бос на Илия Груев в Лийдс

Уил Феръл е закупил голям дял в "спящия гигант"...

7 часа ago

Най-добрите любовни комбинации за зодия Телец

Вижте кои са, ако сте представител на тази зодия...

9 часа ago

Историите ON AIR: За спасителното чудо на Воскресението!

Възкресението на Исус е историческият факт, който поставя основата на християнството...

9 часа ago
image0 (9K)