Призрачният пазар, откъдето започна всичко

В продължение на повече от 6 години, 38-годишният собственик на ресторант в Ухан Лай Юн започва деня си по един и същи начин. Отива до пазара Хуанан, където се продават на едро месо, риба и живи животни. Мястото е само на 10 минути пеш от дома му.

„Изпращах децата на училище, закусвах и се отправях към пазара. Това правех всеки ден“, казва Юн пред агенция Ройтерс.

Лай Юн е готвач и собственик на японски ресторант в Ухан, провинция Хубей в Китай

Това се променя на 31 декември 2019 г., след като четири случая на мистериозна пневмония се свързват с този пазар. Тогава пазарът веднага е затворен. Малко по-късно Ухан навлиза в 76-дневна блокада и хората нямат право да напускат домовете си.

Почти година по-късно пандемията от COVID-19 е отнела над 1,5 милиона човешки живота. Пазарът в Ухан днес е празен, въпреки че градът около него се е върнал към активния живот.

Пазарът Хуанан е заграден с метална ограда. Отворен е само вторият етаж. Предполага се, че заразата е тръгнала от първия, където са се продавали животни и риба.

Пазарът се превръща в символ на ожесточена политическа и научна битка за произхода на вируса. Пекин продължава да обвинява Съединените щати в преднамереност.

Екип от експерти на Световната здравна организация предстои да посети Ухан и специално този пазар. Здравните власти в Китай и по света предупреждават, че усилията за проследяване на произхода на вируса може да отнемат години.

Работят само оптики, които и преди са били на втория етаж на пазара.

В Ухан не всички обаче приемат, че вирусът е тръгнал от техния град.

„Със сигурност може да не е бил Ухан, вероятно външен човек е донесъл вируса. Или пък е бил пренесен с някаква стока отвън. Тук просто имаше условия да се разпространи“, казва продавач в пазар за месо и риба в центъра на града, който се представя за Чен.

В последните месеци китайски дипломати и държавните медии казват, че не вярват болестта да тръгва именно от пазара. Те подхвърлят и версии, че всъщност вирусът идва от друга страна.

Повечето магазини на втория етаж също не са отворили. Като не работят сергиите за месо и риба, почти никой не стъпва тук.

Въпреки че остава затворен, пазарът едва ли ще бъде разрушен скоро. Според експерти той все още играе важна роля в разследването на произхода на вируса.

„Първите случаи бяха тук, затова е интересно да проследим техния произход и да съставим поне някакви хипотези – дали е по-вероятно вирусът да се е прехвърлил от диво животно или пък става дума за човек супер-разпространител“, казва професорът по вирусология от Университета на Хонконг Дон Ян.

Достъпът до първия етаж на пазара остава силно ограничен. Хората, които са идвали тук и преди, помнят стотиците сергии, подредени на секции за прясно месо, риба и зеленчуци.

Пазарът днес е изоставен. Няма го и постоянното задръстване около него, предизвикано от колите на търговците.

Наскоро местните власти поставят декоративни храсти и традиционни китайски рисунки по оградата. Отвън хората виждат сините метални платна. Вътре сергиите на първия етаж са оковани с дъски.

На втория етаж магазините за очила отварят през юни. На входа има пазач, който мери температурата на клиентите и ги предупреждава да не снимат вътре в сградата.

„Може някои хора да имат лоши спомени, но сега това е само една празна сграда. Кой се ядосва на празна сграда?“, казва един от продавачите на контактни лещи, който отказва да каже името си.

В Ухан няма нов вътрешен случай на COVID-19 от май месец. Но за тези, които са разчитали на пазара за препитание, борбата продължава.

Лай казва, че затварянето на пазара и страхът са повишили цените на продуктите за неговия ресторант пет пъти.

„Целта ни за следващата година е просто да оцелеем“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)