Принц Хари и Меган се разделиха окончателно с британското кралско семейство

Британският принц Хари и съпругата му Меган се разделиха окончателно с британското кралско семейство. Те са съобщили на кралица Елизабет Втора своето решение, обяви Бъкингамският дворец, цитиран от  „Ройтерс“.

Хари и Меган шокираха монархията през януари миналата година, когато внезапно обявиха, че се отделят от семейството и ще търсят бъдещето си в Америка. Те направиха съобщението, без да се консулират с Двореца, което доведе до напрежение с институцията и след инфарктни преговори беше уговорен едногодишен преходен период.

В изявление, публикувано днес, Бъкингамският дворец съобщава: „Херцогът и херцогинята на Съсекс потвърдиха пред Нейно величество кралицата, че няма да се завръщат като работещи членове на кралското семейство„.

Кралицата писмено потвърждава, че оттеглянето от задълженията на кралското семейство прави невъзможно продължаването на изпълнението на отговорностите и задълженията, които произтичат от живота на държавна служба„, се казва в съобщението.

Почетните военни титли и кралските назначения под опеката на херцога и херцогинята, ще бъдат върнати на Нейно величество, след което ще бъдат преразпределени между работещите членове на кралското семейство„, обявиха от Бъкингамския дворец.

Херцогът е разстроен от решението на кралицата, че двойката трябва да загуби кралското си покровителство, съобщи „Франс прес“.

Принц Хари и Меган се оттеглиха от кралските си задължения през миналия март и се преместиха в САЩ с едногодишния си син Арчи.

На Свети Валентин (14 февруари) двамата обявиха, че очакват второто си дете. Новото кралско бебе ще бъде осмо по линия на британския трон, когато се роди.

 


image0 (9K)