Присъединяването на Украйна към НАТО е „червена линия“ за Русия, предупреди Кремъл

Присъединяването на Украйна към НАТО е „червена линия“ за Русия, обяви Кремъл в четвъртък, ден след срещата на президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в Женева.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е загрижена от разговорите, че Киев може някой ден да получи План за действие за членство, което е първа стъпка към присъединяване към НАТО.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в понеделник, че очаква ясно „да“ или „не“ от Байдън за предоставянето на План за действие на страната му.

Съединените щати са подкрепили сигурността на Украйа с над 2,5 млрд. долара от 2014 г. насам, когаго Русия незаконно анексира полуостров Крим и подкрепи сепаритистите в източната част на страната. Тази война отне живота на над 13 хиляди души досега.

Байдън каза, че Киев трябва да изкорени необузданата корупция и да отговори на други критерии, преди да се присъедини.

Напрежението между Москва и Киев се повиши в последните месеци след взаимните обвинения за разрастването на сраженията в източна Украйна и блокираните мирни преговори със сепаратистите.

Песков каза, че Москва наблюдава отблизо усилията на Украйна да се присъедини към НАТО. Той все пак оцени като позитивна срещата на Байдън и Путин.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)