Притесняват ли се хърватите от влизането в еврозоната?

Повече 60% от хърватите одобряват влизането на страната в еврозоната. Това показват данните на финансовото министерство в страната. Хърватия ще приеме еврото на 1 януари 2023 година. 

В Хърватия кафето е на почит, а в момента цената му в столицата Загреб струва около 10 куни. От 1 януари 2023 година обаче местните ще плащат по евро и 30 цента. България и Хърватия заедно влязоха в чакалнята на еврозоната. Загреб обаче ще изпревари София. От Министерството на финансите на страната са категорични – ползите за икономиката са големи. 

„Валутният риск за домакинствата и компаниите ще бъде елиминиран, ще се намалят лихвените проценти,ще изчезнат разходите при обмяна на валута, което е много важно за туризма, тласъкът за международна търговия и инвестиции ще бъде траен и висок“, коментира за Bulgaria ON AIR директорът на дирекция макроикономически анализи, ЕС и международни финансови отношения към министерство на финансите в Хърватия – Хървойе Мършич.

И очаква преминаването от куната към евро да не повиши особено инфлацията. 

Макар данните на финансовото министерство да показват, че 61 % от хърватите са за влизане в ерозоната, Йосип не е сред тях.

„Смятам, че Хърватия е готова да приеме еврото, но хората дали са готови. За туризма е важно, но за обикновения човек – не ни трябва евро. Стандартът ни на живот не е толкова висок, както в Западна Европа“, каза Йосип.

„Бих казала и на българите да не се съгласяват да се приема еврото, защото ще стане по-лошо за тях“, коментира Джоузеф.

Заместник управителя на хърватската национална банка обясни кой е най-големият риск пред надеждите за приемане на еврото: 

„Със сигурност това е инфлацията и да има риск. В първите две седмици след въвеждането на еврото ще има двойна валутна система, ще имаме куна и евро.“

„Винаги ще има скептици за всичко – за ваксини, за евро, но аз пък вярвам, че добрите неща ще се случват и смятам, че ще имам повече клиенти“, сподели той.

Вижте повече във видеото.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)