Проверката на AstraZeneca продължава, но регулаторът на ЕС е убеден в ползите от ваксината

Европейската агенция по лекарствата остава на позицията, че ползите от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет надвишават рисковете и не препоръчва на държавите от Европейския съюз да спират употребата ѝ. Това каза изпълнителната директорка на агенцията Емер Кук на пресконференция, проведена след като редица страни временно спряха ваксинацията с нея.

Европейската агенция по лекарствата проверява случаи на тромбоемболии и други проблеми, свързани с кръвосъсирването, сред хора, по-рано получили доза от ваксината на AstraZeneca. Досега не е намерена причинно-следствена връзка между някой от тези случаи и ваксинацията.

Кук подчерта, че те са „много редки“ сред милионите хора в ЕС, получили тази ваксина. Честотата им не надвишава тази, която се среща при неваксинираните хора или при ваксинираните с други ваксини. Въпреки това експертите от Комитета за оценка на риска (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата проверяват всеки случай. Финалните резултати от проверката им се очакват в четвъртък, каза още Кук.

„Все още сме твърдо убедени, че ползите от ваксината на AstraZeneca за предотвратяване на COVID-19 със свързания с вируса риск от хоспитализация и смърт надвишават риска от тези странични ефекти“, каза тя. „Но има сериозна загриженост и се нуждаем от детайлна научна оценка. Точно това правим в момента“, каза тя.

„Нашите експерти работят неуморно, за да завършат тази оценка възможно най-бързо. Но това е научна оценка. Ние трябва да имаме първо фактите. Не можем да достигнем до заключение, без да сме направили задълбочен научен анализ. Дължим на европейските граждани ясен и базиран на науката отговор“, допълни директорката на лекарствения регулатор.

Първите въпроси около ваксината на AstraZeneca се появиха след като Австрия временно спря ваксинирането с конкретна партида от ваксината след два случая на тромбоемболии сред ваксинирани хора. По-късно и други държави от Европейския съюз спряха прилагането на тази партида. След това редица страни спряха временно изцяло ваксинирането с препарата на AstraZeneca и съобщиха, че това е предпазна мярка, която ще остане в сила до завършване на проверката на Европейската агенция по лекарствата.

Кук посочи, че засега не са намерени проблеми нито с ваксината като цяло, нито с отделни нейни партиди. Редица държави, сред които Великобритания, Канада и Австралия продължават да използват ваксината на AstraZeneca. Кук посочи във вторник, че европейският лекарствен регулатор си сътрудничи с британските власти в проверката и използва всички данни за възможни нежелани реакции от държавата, където с тази ваксина са имунизирани над 11 милион души.

В България ваксинацията с препарата на AstraZeneca беше спряна след смъртен случай на жена с хронично сърдечно заболяване. Българските здравни власти казаха, че няма данни ваксината да е причина за влошаването на състоянието ѝ, но въпреки това се изчакват резултатите от съдебномедицинската експертиза.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)