Прогноза на „Тренд“: Може ли протестът да свали кабинета

Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП.

5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство, ако изборите са сега.

60% от българите подкрепят протестите, а 39% остават скептични, че протестите ще доведат до оставка на правителството.

Това сочи последното социологическо изследване на агенция „Тренд“. Настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива.

Данните сочат спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството.

23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка.

Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

Има сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

Нагласите по отношение на протестите показват, че 60% от българите ги подкрепят, като 34% напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро ги подкрепят, а 31% са тези, които не подкрепят протестите.

В проучването през август се отчита ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24.2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22.9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14.9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

„Демократична България“ е другият печеливш субект от протестите, който получава подкрепата на с 10.1% от гласувалите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9.8% сред гласуващите).

С реални шансове за представителство в следващото Народно събрание са евентуалната нова формация на Мая Манолова с подкрепа от 4.4% и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ), които са подкрепени от 4.1 % от гласувалите.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg


image0 (9K)