Програма на тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Богата съпътстваща програма ще има тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, научи ЗАРАТА

Любителите на фолклора ще имат възможност да се насладят на песни, танци и богата съпътстваща програма тази година на XVI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. На 27 и 28 август в курортното селище Старозагорски минерални бани ще се състои празникът на народното творчество.

Официалното откриване ще бъде на 27 август от 11.00 часа на сцената под сянката на боровете в центъра. Детските формации и индивидуални участници ще се представят пред журито и в двата конкурсни дни от 13.00 часа на 1-ва сцена. От 19.00 часа, на същото място ще бъде празничният концерт на Калина и Георги Германови, Недялко Недялков – кавал, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. Традицията повелява съботната вечер да бъде озарена от огън, а по жаравата да играят нестинари.

В неделния ден програмата и на двете сцени започва от 9.00 часа, а обявяването на отличените участници ще бъде в 15.00 часа.

Безспорно една от най-интересните атракции на събора е селският двор, а мотото е „На селски двор не се кани“. Колорита на живата традиция ще бъде предаден чрез Школо за народни песни и хора, интересни работилници и демонстрации на везбарство, ножарство, грънчарство, кошничарство, шивачница, билкарница, плетачница, чепканица и предачница. Ще има кулинарни изкушения от старите обични бабини тефтери – дегустация на сочни мекици, ароматен боб, преславенски гюзлеми, дъхава ракия от райски ябълки и още…

По време на събора ще бъде наредена и фото изложба „Старинни занаяти“, а Хайдушко сборище ще разкрие старинни оръжия. Посетителите ще могат да се докоснат до Съкровищата от скрина – автентични народни носии и аксесоари.

Ще има още Детски пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички”, народни игри за малки и големи, Занаятчийска чаршия, уроци по танци, викторина с награди и разбира се – безплатно посещение до природния феномен „Богородична стъпка“.


image0 (9K)