„Продадоха мача“. ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и Български възход спират влизането в еврозоната според ДБ

"Продадоха мача". ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и Български възход спират влизането в еврозоната според ДБ

На думи много хора в това Народно събрание се изказваха какви горещи привърженици са на влизането на България в еврозоната, на дела – „продадоха мача“. Това каза от парламентарната трубуна, в декларация от името на „Демократична България“(ДБ), председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.

Повод за думите на Димитров е забавянето на промени в Кодекса за застраховането, които може да са пречка пред приемането на България в еврозоната, както обясни служебния министър на финансите Росица Велкова. Заседанието на икономическата комисията в понеделник беше прекратено заради липса на кворум и до гласуване на законовите промени не се стигна. На него присъстваха само депутати от “ПП” и “ДБ”, както и двама представители на ГЕРБ, които се изказаха против тях. Това е второто провалено заседание на парламентарната комисия, която трябваше да разгледа поправките. Предишното провалено поради липса на кворум беше в петък.

За да няма кворум в комисията, има договорка между ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, БСП и „Български възход“, защото те заедно не идват, каза днес Мартин Иванов. Според него това е направено с ясното съзнание, че създават огромна пречка пред влизането на България в еврозоната т.е. са съгласни да жертват България и нейното членство в еврозоната в името на други цели.

Според Иванов проблемите в застрахователния сектор от последните шест години, през които управлява ГЕРБ, не са решени. „Можеше да бъдат решени от ресорния регулатор – не е направено, защото това положение ви харесва“, обърна се Димитров към ГЕРБ. „За да имате оправдание, си намерихте темата с поскъпването на „Гражданска отговорност“, добави той. По тази логика и влизането ни в Шенген може да вдигне цената на „Гражданската отговорност“, защото това е повече движение на автомобили, коментира председателят на икономическата комисия. По същата логика против Шенген ли сте, попита риторично депутатът.

Димитров каза още, ако изпуснем влака сега по вина на някои от политическите сили, особено на „евроатлантиците от ГЕРБ“, не се знае кога ще има нова покана за еврозоната.

Минаха 15 години, откакто сме член на ЕС, и това е първата възможност за България да влезе в еврозоната, каза председателят на икономическата комисия. И предупреди, че може следващата покана да бъде след години и цената за България може да бъде убийствено висока.

А еврозоната означава да бъдем в центъра на взимане на решения на ЕС, да не бъдем във втората или третата скорост и вие сега се отказвате от тази огромна възможност заради някакви нерешени от 6 години проблеми, каза Димитров.

Той добави, че в тези трудни времена, в които поскъпват лихвените проценти, да не си в еврозоната, където са по-ниските лихви, може да означава загуба на благосъстояние, на икономически растеж, инвестиции, работни места. Как може вашият финансов министър Владислав Горанов(ГЕРБ) да е подписал тези ангажименти, и когато дойде гласуването, вас да ви няма, обърна се към ГЕРБ Димитров.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)