Продажбите на дребно в САЩ се увеличават неочаквано през юни

Продажбите на дребно в САЩ се увеличават неочаквано през юни

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ се увеличават неочаквано през юни, тъй като търсенето на стоки е силно, дори в момент когато разходите се насочиха обратно към услугите, повишавайки очакванията за ускоряване на икономическия растеж през второто тримесечие, съобщи Ройтерс.

Възстановяването на продажбите, отчетено от Министерството на търговията в петък, се случва въпреки спада в покупките на моторни превозни средства поради липса на доставки, причинена от глобалния недостиг на полупроводници. Недостигът на нови моторни превозни средства стимулира търсенето на употребявани леки и товарни автомобили, което спомага за инфлацията.

„Много търговци на дребно се възползват от по-големия наплив в магазините, както и от по-високите цени на артикулите, което беше необходимо на много компании в сферата на услугите“, коментира Бен Айерс, старши икономист в Nationwide в Охайо.

Продажбите на дребно нарастват с 0,6% през миналия месец. Данните за май са ревизирани, като продажбите се свиват с 1,7%, вместо с първоначалната оценка за спад от 1,3%. Анкетираните от Ройтерс икономисти прогнозираха спад в продажбите на дребно с 0,4%.

В същото време на годишна база продажбите се увеличават с 18% спрямо юни миналата година и сега са доста над нивото им преди пандемията. По време на коронакризата търсенето се насочи към стоки като електроника и моторни превозни средства, тъй като милиони хора работеха от вкъщи, посещаваха онлайн уроци и избягваха обществения транспорт.

Разходите сега се пренасочват към услуги като пътувания и развлечения, след като най-малко 160 милиона американци са напълно имунизирани срещу COVID-19.

Продажбите на дребно нарастват благодарение на ръстя на търсенето в секторите на здравеопазването, образованието, пътуването и хотелиерството, които представляват най-голяма част от потребителските разходи.

Междувременно производствените цени в САЩ се повишават през юни с повече от очакваното, което показва, че се увеличава натискът върху компаниите да прехвърлят по-високите си разходи към потребителите. Индексът на цените на производител PPI за крайно търсене се увеличава с 1% от предходния месец и със 7,3% спрямо юни миналата година.

PPI, който проследява промените в производствените разходи, се ускорява с по-бързи темпове от очакваното през последните месеци поради по-високите цени на суровините и усложненията в глобалните вериги за доставки.

Предизвикателствата при наемането на квалифицирани работници също оказват натиск за повишаване на заплатите.
Увеличенията на производствените и трудовите разходи обясняват и защо темпът на потребителската инфлация надминава очакванията на икономистите през всеки от последните четири месеца.

Данни от вторник показват, че индексът на потребителските цени се покачва през юни с най-бързия темп от 2008 г. Увеличението е предимно в категории, свързани с отварянето на икономиката, включително хотели, коли под наем и самолетни билети.

Федералният резерв казва, че възходящият натиск върху цените вероятно ще бъде преходен, но някои инвеститори се опасяват, че неотдавнашните ръстове ще доведат до по-трайна инфлация.

Източник: https://www.investor.bg/ .


image0 (9K)