„Продължаваме промяната“ започва преговори за правителство с ДБ и БСП

„Продължаваме промяната“ (ПП) започва преговори за съставяне на правителство с „Демократична България“, БСП и отцепилите се депутати от групата на „Има такъв народ“. Това съобщиха от пресцентъра на партията във вторник.

По-рано във вторник приключиха консултациите при президента Румен Радев, който сега трябва да връчи първия мандат на ПП. От формацията бяха поканени на консултация в понеделник, но не се явиха с обяснението, че в парламента се водят важни обсъждания преди гласуването на държавния бюджет.

Във вторник от ПП съобщиха, че в преговорите за съставяне на кабинет с техния мандат ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров.

„При съгласие се предлага състав на кабинета и план за действие под формата на публична покана към всички депутати в Народното събрание, като целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието“, посочиха още от формацията.

По думите на Андрей Гюров от ПП разговорите с ДБ и БСП ще започнат във вторник вечерта, след като бъде гласуван бюджетът в парламента.

Процедурата за сформиране на ново в рамките на 47-ия парламент се стартира, след като в понеделник сутрин Кирил Петков подаде оставката на правителството. Това означава, че президентът Радев първо трябва да връчи мандата на най-многобройната партия в парламента. Това е именно ПП.

Ако те го върнат неизпълнен, президентът го дава на втората партия по брой на депутати – ГЕРБ-СДС. Ако и тя го върне неизпълнен, Радев избира на коя партия да връчи третия мандат. Ако и те не сформират кабинет, президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и насрочва избори.

От ПП, БСП и „Демократична България (ДБ) вече казаха, че ще преговарят помежду си за нов кабинет. Петков отхвърли варианта да говори с лидера на ИТН Слави Трифонов, нито с неговия приближен Тошко Йорданов.

От досегашната управляваща коалиция няма да преговарят и с ГЕРБ и ДПС, които те смятат за основните причина за корупцията и задкулисните политики в България.

Кабинетът „Петков“ пое управлението през декември 2021 г. и беше на власт общо 6 месеца. В България през миналата година имаше 3 пъти избори за парламент, както и две служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)