Продължават разговорите между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“

Съоснователят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков се надява още във вторник да има среща с представители на „Демократична България“ (ДБ) и на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ). Съпредседателят на ДБ Христо Иванов също е отворен към следващ диалог с новата формация и планира да продължи разговорите за коалиционно споразумение след парламентарните избори. Това казаха лидерите на двете партии в интервюта по БНТ и Евроком в петък вечер.

„Ние се отнасяме изключително позитивно към тях, водим диалог и ще продължим да го водим. Нашата покана за предизборна коалиция беше мотивирана от разбирането, че заедно можем да постигнем по-голям резултат, отколкото поотделно. Ще продължим разговора с тях“, каза Иванов в интервю за „Панорама“.

Той каза още, че ще настоява за ясно разписано споразумение, а не на декларации или други подобни документи.

„Ако не сме намерили споразумение за съвместно явяване на изборите, нашият фокус ще бъде да търсим коалиционно споразумение за управление. Трябва с тях да намерим отговори на дълбоките, ценностни въпроси и да оформим разграничителни линии по ключови теми за държавата“, каза още той.

„Още сега сме си обещали принципите на бъдещо коалиционно управление“, каза Кирил Петков в предаването „ЕвроДикоф“.

Пет критерия

По думи на съоснователя на ПП Асен Василев желаещите да се коалират с формацията трябва да покрият 5 критерия за присъединяване към предизборното споразумение.

„Първото е да не се увеличават данъците, а да си ги събираме всичките данъци. Вторият принцип е да се спрат всички течове в държавата, така че да може да се използват парите. Всички работници и всички фирми да плащат данъци ефективно. Третото нещо, което за нас е важно – наистина да тръгне да работи образованието. И на не последно място – да забравим за лечението в чужбина, да можем да се лекуваме в България качествено и без да се доплаща“, каза Василев по време на посещение в Стара Загора, цитиран от бТВ.

Към тези условия те добавиха и реформа на съдебната система.

„Прокуратурата не работи – ние го усетихме, четири месеца подавахме папки в прокуратурата и все едно, че ги пускаме в празна пощенска кутия“, каза Кирил Петков. Според Петков и Василев засега най-близо до тези критерии от дясно са „Демократична България“, а от левия политически спектър – „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„Демократична България“ допринесе в немалка степен темите за правосъдието да се превърнат от маргинални и трудноразбираеми в центъра на дневния ред“, каза Христо Иванов.

По-силни заедно

„Демократична България“ отправи призив за съвместно явяване на парламентарните избори към „Продължаваме промяната“ още при първите новини за сформиране на партията. Те обаче решиха да се явят като отделен кандидат, използвайки регистрациите на партиите „Волт“ и „Средна европейска класа“.

Според Иванов призивът за обединение на силите от страна на ДБ е бил мотивиран от разбирането, че трябва да се осигури бариера пред участието на ГЕРБ и ДПС във властта. Освен това той стъпва на базата на извлечените уроци от изборите през 2017 г., когато демократичните сили бяха разединени. Според него заедно двете формации можеха да постигнат по-висок резултат на изборите, отколкото по отделно.

„ГЕРБ и ДПС са носители в критична степен на корупционен модел. Модел, който се свързва с г-н Борисов. Този корупционен модел е това, което не позволява на тези организации да бъдат нормални партньори в дълбоката промяна“, добави той.

Христо Иванов заяви, че не се притеснява за избирателите на „Демократична България“, тъй като те са привлечени на базата на ясни и последователни действия в последните години, включително и двата последни парламента.

„Само ни вярвайте“

Кирил Петков каза още, че „Продължаваме промяната“ търси още партии за коалиция.

„На всички малки партии, с които говорим, предлагаме единствената сделка: Само ни вярвайте, ние не даваме места в листите, не даваме пари, просто си търсим съмишленици“, каза Петков.

По думите му може да разговорят и с „Има такъв народ“, но не вярват в най-дясната политика.

„Ние нямаме его, за мен не е важно какво е направил Слави Трифонов директно към нас, а какво бъдещо поведение той си представя, че може да има“, каза Петков за критиките, отправени от лидера на „Има такъв народ“ към него.

Петков добави, че „с няколко човека от БСП си говорим добре“, но директни дискусии с тази партия ще се случат след изборите.

„Критиките към нас доказват, че сме засегнали нечии интереси и сме на правия път“, каза още бившият служебен министър Петков.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)