Производствените цени в Германия нараснаха с най-бързия си темп от 73 години

Производствените цени в Германия нараснаха с най-бързия си темп от 73 години

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на производствените цени в Германия е достигнал 73-годишен връх през януари, показват данните на Федералната статистическа служба (Destatis) в понеделник, цитирани от Financial Times.

Повишението надмина прогнозите на анализаторите и подсили очакванията, че компаниите ще прехвърлят част от нарасналите си разходи върху потребителите.

Още по темата

Производствените цени са нараснали с 25% на годишна база през януари. За сравнение – през първия месец на 2021 г. увеличението е било в размер на 0,9 на сто. Това е бил най-големият темп на растеж от 1949 г. насам. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишение от 24,2 на сто. На месечна база показателят е отчел повишение от 2,2%.

Основният двигател са били цените на енергията, които са нараснали с 66,7% на годишна и с 1,3% на месечна база. Най-голям ръст сред петролните продукти е отбелязал природният газ, който е станал над двойно по-скъп с повишение в цената от 119 на сто. Електроенергията е поскъпнала с 66,7%, а продуктите от минерални масла – с 32,9%.

 

 

 

Покачването на производствените цени, извън тези на енергията, е било в размер на 12%.

Увеличението на разходите на производителите може да доведе до натиск върху потребителските цени. Последните данни показаха, че инфлацията в Германия се е забавила през януари, но продължава да е висока. Индексът на потребителските цени е достигнал 4,9% през януари спрямо декемврийското ниво от 5,3 на сто.

Цената на междинните стоки е нараснала с 20,7% спрямо януари 2021 г., а най-голям принос за това е имало поскъпването на металите, което е достигнало 36,9% на годишна база.

Още по темата

Нетрайните потребителски стоки са поскъпнали с 6,7% на годишна база и с 2% на месечна, докато цената на капиталовите стоки се е увеличила с 5,3%.

Повишение е отчетено и при трайните потребителски стоки, което е било в размер на 6,2% на годишна база. Основен принос за него е имало поскъпването на мебелите – 8,5 на сто.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)