Прокуратурата иска свалянето на имунитета на Бойко Борисов заради „Барселонагейт“

Прокуратурата иска свалянето на имунитета на Бойко Борисов заради "Барселонагейт"

Софийска градска прокуратура (СГП)е предложила на главния прокурор да внесе в парламента искане да бъде свален имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да започне наказателно преследване срещу него, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение късно във вторник вечерта.

В момента бившият премиер е депутат и за да бъде разследван Народното събрание трябва да одобри сваляне на имунитета му или той сам да го даде.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, „известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено от него престъпление – пране на пари, уточняват от прокуратурата.

Става дума за разследването, свързано с къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 2 години.

Според прокуратурата от събраните доказателства „може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено престъпление средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина“.

Междувременно във вторник вътрешният министър Иван Демердежиев съобщи, че е подал сигнал в прокуратурата за злоупотреби с помощите за украински бежанци по при управлението на кабинета на Кирил Петков. Тогавашният вицепремиер Калина Константинова отговори, че обвиненията са „абсолютно несъстоятелни“.

Тези две събития се случват на фона на замразените преговори за съставяне на редовен кабинет между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“-„Демократична България“(ПП-ДБ) заради публикуваните записи от Национален съвет на ПП, в които се говори за чистка в службите и държавната администрация.

Заради тях президентът Румен Радев препоръча на номинирания за премиер Николай Денков да не реализира втория мандат за съставяне на кабинет, защото е „дискредитиран“.

От ПП отговориха, че в тези действия прозира „намесата на Кремъл“ и те са опит „победата на Украйна да се затрудни“.

В вторник вечерта пред призидентството се провежда протест под мотото „България е парламентарна република, пълноправен член на ЕС и НАТО и трябва ясно да го заявим на всички!“. Демонстрантите, към които се присъединиха Кирил Петков и другият лидер на ПП – Асен Василев, скандират: „Радев е позор!“ и „Тук не Москва!“.

Миналата седмица Бойко Борисов беше призован на разпит в СГП по „Барселонагейт“. Тогава адвокатът му Менко Менков каза, че лидерът на ГЕРБ е бил разпитан като свидетел.

„Вероятността Бойко Борисов да стане обвиняем по разследването за къщата в Барселона е нулева“, каза тогава той.

Делото „Барселонагейт“ е част от сигнала на зам.-главния Борислав Сарафов до Висшия съдебен съвет, с който се иска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев след взрива край автомобила му. Сарафов твърди, че Гешев е извършил престъпление, като е оказал натиск върху наблюдаващия прокурор по разследването.

В същото време самият Гешев съобщи, че срещу него и друг прокурор е има заплахи. От прокуратурата уточниха, че става дума именно за прокурора по това дело.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)