Прокуратурата и ГДБОП проверяват хакерски атаки срещу „ПИК“ и „Труд“

Таблоидният сайт „ПИК“ и онлайн изданието на в. „Труд“ са били подложени на хакерски атаки, съобщиха от Софийската градска прокуратура в четвъртък. По случая е възложена проверка на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР.

От държавното обвинение уточняват, че сайтът „ПИК“ е атакуван в периода между 12 и 18 октомври, а „Труд“ – на 19 октомври. Хакерските атаки са довели до „до сериозни затруднения в работата им и временно прекъсване на достъпа на потребителите до тях“.

Таблоидният сайт „ПИК“, собственост на Недялко Недялков, е известен с политически ангажираните акции, които организира. За последно главната му редакторка Звездомира Мастагаркова активно участваше в протест на симпатизанти на ГЕРБ през лятото, организиран по повод привикването на лидера на партията Бойко Борисов на разпит в МВР.

В края на 2019 г. Мастагаркова и Недялков пък лично организираха контрапротести в защита на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Техните събирания съпътстваха и двете гласувания за Гешев през октомври и ноември 2019 г. във Висшия съдебен съвет.

Издаваният от Петьо Блъсков в. „Труд“ също не крие близостта си до бившите управляващи. Именно депутатът от ГЕРБ Тома Биков обвини през лятото служебният културен министър Велислав Минеков, че заплашва „плурализма и свободата на словото“, тъй като иска да изгони редакцията на вестника от ведомствено помещение заради забавени наеми.

Наскоро по публикация на „Труд“ Специализираната прокуратура образува проверка срещу бившия служебен икономически министър и един от лидерите на новата политическа формация „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)