Прокуратурата нареди на МВР да търси кой е заснел чата на Гешев с пиарката на Борисов

Случаят със заснетата в парламента електронна комуникация между главния прокурор Иван Гешев и пиарката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – Севделина Арнаудова, пое в неочаквана посока. Софийската районна прокуратура (СРП) е наредила на столичната полиция да разследва кой е авторът на кадрите, уловили чат съобщенията между двамата по време на заседание на парламентарната правна комисия през септември.

Това става ясно от изявление на Георги Георгиев от гражданското движение БОЕЦ, което преди повече от месец подаде сигнали по случая до държавното обвинение, Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората към него. По думите му сигналът се е озовал в СРП, която е започнала проверка срещу автора на снимките.

При проверка на нейния номер, цитиран от Георгиев, електронната система на сайта на прокуратурата информира, че се очакват „материали от друг орган за решаване на преписката“. Последният изходящ от прокуратурата документ по проверката пък е „постановление за образуване на досъдебно производство за разследване от дознател“, адресирано до Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Георгиев твърди, че въпросната проверка е образувана по чл. 171. от Наказателния кодекс, който е част от раздел „Нарушаване неприкосновеността на кореспонденцията“ и предвижда дори затвор за хора, които незаконно узнаят чуждо електронно съобщение.

На практика това означава, че Софийската районна прокуратура е разпоредила на МВР да разбере кой е направил снимките с чата между Гешев и Арнаудова.

Свободна Европа потърси по телефона районната прокурорка на София Невена Зартова, но тя не отговори на позвъняванията.

Сигналът на БОЕЦ, по който е образувана въпросната проверка, беше насочен срещу главния прокурор, тъй като според Георгиев чатът на Гешев с пиарката на Борисов не просто уронва престижа на съдебната власт, „а по същество това представлява тежък конфликт на интереси, както и извършени от него престъпления“.

Гражданският активист има предвид обстоятелството, че през миналата година движението е подавало сигнал срещу Арнаудова във връзка с твърденията на Васил Божков, че ѝ е предавал пари, предназначени за Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Наред с това от БОЕЦ бяха подали сигнал срещу пиарката на експремиера и по повод разкритието на „Биволъ“, че е придобила къща край София за 1 млн. лв.

„Прокуратурата вместо да разследва Арнаудова, главният прокурор си гука сладко с нея, и то в парламента, по време на заседания на правната комисия в парламента“, възмути се Георгиев в свое видео обръщение, публикувано в профила на организацията му във фейсбук.

Кадрите с чата между Гешев и Арнаудова се появиха в социалната мрежа на 10 септември, още в деня на заседанието на правната комисия, на което се обсъждаше отнемането на Бюрото за защита на свидетели от контрола на главния прокурор и връщането му в правосъдното министерство.

Първите снимки с дисплея на телефона на Гешев бяха публикувани във фейсбук от Явор Божанков от БСП, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Впоследствие колегата им от „Има такъв народ“ (ИТН) Радостин Василев добави две нови снимки от друг ъгъл, на едната от които ясно се вижда, че именно Гешев държи заснетия телефон.

Божанков заяви пред Свободна Европа, че досега не е бил търсен от полицията или прокуратурата във връзка с този случай, както и че не знае кой е авторът на кадрите. Според него обаче подобно разследване е още един аргумент Гешев да си подаде оставката.

Причината по думите му е, че „когато става въпрос за Пеевски, Борисов и шкафчета – там никога не могат да разберат кой е правил снимките, а в този случай, виждаме колко са бързи“.

Хаджигенов също каза пред Свободна Европа, че не е получавал официални известия от разследващите по този повод, както и че не той е направил снимките. Той определи развоя на този случай като „дребно отмъщение на каскета“.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)