Прокуратурата: Не е имало подслушване на политици

Не е имало незаконно подслушване на политици, съобщи прокуратурата в съобщение до медиите. В него се казва, че поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено.

Разследването беше започнато, след като министърът на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди по-ранни твърдения за това, че през 2020 и 2021 са били подслушвани представители на опозиционни партии и граждански активисти.

По думите на Рашков това е станало в рамките на дело за подготвян преврат. По този начин управлението на Бойко Борисов е окачествявало протестите, започнали през юли 2020 г.

В съобщението на прокуратурата от понеделник се посочва, че в хода на разследването са били изискани документи от ДАНС, ГДБОП, дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и агенция „Технически операции“, която прилага специалните разузнавателни средства (СРС).

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено, пише още в съобщението.

Твърдението на прокуратурата означава, че тя не е установила нарушения на процедурата по изискване и получаване на разрешения за подслушване на политици.

В текста се казва, че спрямо двама кандидат депутати е имало приложени СРС във връзка с разследвания за контрабанда на цигари и за организирана престъпна група за търговия с наркотици. Имена не са посочени. След като е установено, че става дума за кандидати за народни представители, делата са били прекратени, а материалите са предадени на Спецпрокуратурата.

Не са били следени нито президентът, нито вицепрезидентът, нито сегашният премиер, твърдят още от Софийската градска прокуратура, която се самосезира по случая.

Подслушването на политици и активисти беше определено като „Уотъргейт“ от съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, който пръв съобщи за такъв феномен.

По-късно Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри, вън!“ показаха по БНТ документи, от които става ясно, че са подслушвани 82 политици и активисти. Една трета от тях са представители на БСП, каза Хаджигенов. Сред другите са самият той, Бабикян, Настимир Ананиев, който също беше депутат в 45-ото Народно събрание и гражданският активист Тихомир Василев.

Вътрешният министър Бойко Рашков беше казал, че ще предаде всички открити от него данни на 46-ото Наросно събрание.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)