Прокуратурата пита САЩ защо Пеевски е корумпиран олигарх

Образувани са преписки след санкциите по „Магнитски“, става ясно от писмото на държавното обвинение

Българската прокуратура е изпратила писма до Държавния департамент на САЩ, с които иска повече информация на какво се базират наложените по закона „Магнитски“ санкции срещу бизнесмена Делян Пеевски и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Документите са публикувани от разследващия сайт Bird.bg

„Разкритата информация от компетентните органи на САЩ представлява основа за предприемане на действия от страна на българската прокуратура„, пише в писмото, като се уточнява, че след обявяването на санкциите спрямо Пеевски е образувана преписка с номер 7127/2020. Такава има и срещу Илко Желязков под номер 7129/2021, разкрива „Сега“. 

„Случаите се разследват с оглед събиране на доказателства за корупционни престъпления, осъществени от български граждани. Ако такива престъпления се установят, те следва да попаднат в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията, която служи за основа на санцкиите срещу Пеевски и неговите компании може да помогне на разследването за неговото успешно и пълно завършване“, посочва прокуратурата.

Поради това държавното обвинение „любезно моли“ САЩ да предоставят писмено данните, с които разполагат, защо Делян Пеевски е санкциониран като корумпиран олигарх. „Разчитаме на Вашето любезно сътрудничество и благодарим предварително. Възползваме се от възможността да уверим Министерството на правосъдието на САЩ за нашите намерения за ползотворно сътрудничество“, завършва писмото. И документа за Пеевски, и този за Илко Желязков са подписани от прокурори.

По-късно от пресцентъра на прокуратурата потвърдиха официално, че са изпратени 6 писма до Департамента по правосъдие на САЩ, с които се иска информацията, на която са основани санкциите по отношение по шестимата български граждани – Делян Пеевски, Илко Желязков, Васил Божков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов и свързаните с тях търговски дружества.

„Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на прокуратурата“, пише в съобщението, като се уточнява, че данните биха помогнали за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване.

„Сега“ припомня, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ заради участие в корупционни действия. „Той е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване, се твърди в документа на САЩ.

САЩ твърдят и че Пеевски е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице – Илко Димитров Желязков, бивш зам.-председател в Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). През 2018 г. той е назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна, пишат американските власти. В документа се твърди, че от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство. От тях се очаквало да му предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза.

В друг случай, от началото на 2018 г., Пеевски и Желязков ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване. Заинтересованите плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. Желязков изнудвал евентуален кандидат за министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от българската прокуратура, ако след назначаването си той не окаже по-нататъшно съдействие, твърдят американските власти.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)