Прокуратурата се самосезира за Барселона и прането на пари, ще разпитва и премиера Борисов

Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти. В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

Минути по-рано главният прокурор Иван Гешев категорично отказа да коментира казуса с къщата в Барселона. „Вие не ме търсите за становище, а искате да генерирате скандал. Няма да стане !“, заяви той пред „Сега“. Гешев уточни, че „информация ще бъде дадена от говорителя на главния прокурор Сийка Милева и пресцентъра на прокуратурата“, след което затвори телефона, пише „Сега“.

Преди дни гражданско сдружение БОЕЦ внесе сигнал в държавното обвинение, след като един от водещите испански вестници „Периодико“, излезе с три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Emma BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. Освен това още преди година евродепутатът Елена Йончева сезира бившия главен прокурор Сотир Цацаров по този казус.

Премиерът категорично отрича да има къща в Барселона и определи публикациите в испанския печат като „омаскаряване“. „И като кажат: „Къщата на Борисов в Барселона“. Абе, аз къща нямам, обаче както и да кажеш: „Нямам къща“, те викат: На Борисов къщата. Край. Омаскариха си ме и това е. Сега като пишат тия глупости. Няма да ме спрат“, коментира Борисов. Той изрази тезата, че разследването е от „учебника за компромати“. „Преди година същите неща ги говориха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!“, оправда се премиерът.

 


image0 (9K)