„Прокурорите в затвора“. Защо да крещиш „мафия“ в спецсъда не е престъпление

„Мафия, гадна мръсна мафия, изчезвайте от този съд, не сте достойни за този съд, махайте се от тука, марш от съда, лъжци, мръсни лъжци […] прокурорите в затвора, в затвора лъжци…“

С тези думи пиарът на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева – Петър Кърджилов, се обърна крещейки към прокурорите по делото ѝ за подкуп на 15 април 2019 г. Тогава тя и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова бяха осъдени от Специализирания наказателен съд съответно на 20 и 12 години затвор.

Случката се разигра в коридора на спецсъда веднага след края на заседанието, на което бяха прочетени осъдителните присъди на двете обвинени за корупция жени. Заради поведението си Кърджилов беше отведен от съдебната охрана, а впоследствие и обвинен в хулиганство от прокуратурата.

Година и девет месеца по-късно Софийският районен съд (СРС) го оправда, а държавното обвинение засега не протестира присъдата му. Така тя може да влезе в сила без да стане ясно защо този казус изобщо трябваше да стига до съда.

I Обвинението и защитата

Кърджилов беше привлечен към наказателна отговорност за хулиганство, за което Наказателният кодекс (НК) предвижда до две години затвор или пробация и обществено порицание. В края на делото в СРС прокуратурата все пак поиска още по-леко наказание – освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба, но дори и то беше отхвърлено от съда.

Тезата на държавното обвинение беше, че Кърджилов е извършил „непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото“ като е обидил тримата прокурори по делото „Иванчева“, докато те говорели пред медиите.

Защитата му обаче пледира, че той трябва да бъде оправдан, защото просто се е възползвал от конституционно гарантираното си право да изрази открито мнението си. Освен това посочи, че в случая дори не може да става въпрос за дребно хулиганство, защото думите на Кърджилов представляват „критика, а не грубо отношение“.

Защитникът на подсъдимия Александър Кашъмов обясни още пред съда, че той е „емоционално, политически и икономически свързан“ с Десислава Иванчева и Биляна Петрова и осъждането им е провокирало викове и скандирания от всички техни симпатизанти, присъствали в онзи момент в коридора на спецсъда.

I Мотивите на съда

На 25 януари Софийският районен съд оправда Кърджилов в отсъствието на представител на прокуратурата. Две седмици по-късно публикува и мотивите към решението си, от които става ясно, че в случая липсва един от основните елементи, които НК изисква, за да е налице хулиганство.

„Обществената опасност е едно от обективните качества на всяко престъпление съобразно дефиницията на чл. 9, ал. 1 от НК, поради което в случай че то не се установява, не би могло да се приеме, че дадено деяние е престъпление“, приема съдия Александрина Дончева.

Въпреки че споделя мнението, че поведението на Кърджилов е било неуважително и неприемливо за всички присъстващи, тя подчертава, че използваните от него думи „не могат да се определят като обидни или като унизителни за честта и достойнството на другиго, нито пък са такива, нарушаващи обществения ред и спокойствие на гражданите“.

„Употребените изразни средства са имали за цел да изразят личната позиция, мнение, недоволство и възмущение на обвиняемия, като същите съставляват израз на неговата позиция, че подсъдимите [Иванчева и Петрова] са невинни. С оглед на това, поначало не може да се сподели тезата на прокуратурата, че съдържанието на инкриминираните изрази може да бъде основание за ангажиране отговорността на обвиняемия Кърджилов“, пише СРС.

I „Демократичното общество“

Съдия Дончева „напълно споделя“ тезата на защитата, че в случая става въпрос за „израз на свободата на словото“ и поведението на подсъдимия не може да бъде квалифицирано дори като дребно хулиганство.

От мотивите на съда става ясно още, че исканата от прокуратурата глоба за Кърджилов представлява „намеса в правото на свободно изразяване, която не е пропорционална на конкретна легитимна цел – да се осигури обществения ред и спокойствие на гражданите“.

Съдът подчертава, че в случая „исканата от прокуратурата намеса в правата на обвиняемия не може да се определи като необходима при условията на демократичното общество“.

С други думи – съдия Дончева приема, че държавното обвинение изобщо не е трябвало да се занимава с този случай, тъй като употребените от Кърджилов думи не представляват нито престъпление, нито дори нарушение на Указа за борба с дребното хулиганство.

Това обаче не е единственото дело срещу Петър Кърджилов. Наскоро Софийската районна пркуратра внесе в съда още един обвинителен акт срещу него. Той е за едро хулиганство заради това, че по време на протестната блокада на Орлов мост миналото лято Кърджилов е залял с „чаша с течност“ възрастна жена, докато тя критикува протестиращите пред телевизионна камера.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)