Пролетни ритуали за баланс и здраве

Пролетта е сезонът, в който заедно с природата се събужда и нашето тяло. Правим пролетно почистване на дома, за да ни е подредено, но и да освободим място за положителната енергия, която да влезе в живота ни. Това е нещо като малък пролетен ритуал. Пролетта е идеалното време в годината за ново начало във всичко.

Ето защо споделяме няколко лесни за приложение пролетни ритуали за повече баланс и здраве.

За тялото

Вдишвайте и издишвайте дълбоко, особено ако сте сред природата. Практиката с дишане е чудесна за елиминиране на напрежението и стреса. Пробвайте и следната техника. Притиснете дясната ноздра с палеца на дясната си ръка. Вдишайте дълбоко въздух, бавно, през лявата ноздра. След това я покрийте с пръст, премахнете палеца от дясната и издишайте през нея отново бавно. Опитайте се да направите това дихателно упражнение 3 пъти. Практикуването на този малък ритуал ни помага да сме по-балансирани и да спим по-добре.

Упражнения за разтягане. Още един чудесен ритуал, който ни помага да отпуснем напрежението от тялото си, особено след спорт, да намалим стреса и напрежението в гърба и шията, да елиминираме стреса.

Спортувайте. Без значение дали е домашна гимнастика, зумба, фитнес, бягане, пилатес, танци… Събудете тялото си и всяка седмица добавяйте към спортната си рутина ново упражнение.

Поглезете тялото и лицето си с масаж. Дори и да не е в козметичен салон. Трябват ви само подходящи уханни масла и не повече от 5-10 минути, за да поглезите кожата и сетивата си.

Не пропускайте ролерите за масаж на лице и камъните гуа ша. Те също могат да бъдат част от вашите пролетни ритуали.

Прочистете мислите си, мотивирайте се с помощта на мантрите.

Купете си ново цвете за дома или офиса. Цветята действат благоприятно на емоциите.

Храна

Поканете пролетните зеленчуци и плодове във вашето меню, добавете повече свежи продукти, зелени подправки, кисело мляко.

Не пропускайте да включите в менюто си и черен пипер, джинджифил, куркума, кардамон, карамфил. Те придават не само богат вкус, но и съдържат важни антиоксиданти за здравето.

Чаша вода с малко пресен лимонов сок и по желание мед, ще спомогне за подобряване на храносмилането и за пролетен детокс на тялото.

Опитайте се да консумирате по-малко сол, захар, преработени меса, тестени закуски, подсладени напитки.

Времето започва да се затопля, а тялото ни кани да му осигурим свежи салати и здравословни смутита. Осигуряват ни ситост и енергия, с която да посрещнем пролетта.

Билковите чайове, както и зеленият за здравословно допълнение към нашето меню.

Автор: Михаела ЛАЗАРОВА

az-jenata.bg

 


image0 (9K)