Пролет 2023 – кои са най-яките тенденции?

От време на време гледаме в гардероба си, пълен с дрехи и купища обувки, и си мислим, че вече имаме нужда от нови неща. Вината за тези чувства и мисли определено не е само наша – с нови тенденции всеки сезон и изобилие от снимки в социалните мрежи, може лесно да се подведем да изхарчим пари, които всъщност можем да спестим.

Въпреки че краят на зимата и началото на пролетта са свързани с освежаване на гардероба и намиране на дрехи, които да добавите към визията си, модните експерти съветват да поспрем за секунда и да се възползваме максимално от това, което вече имаме. В края на краищата повечето днешни топтенденции са или заимствани от миналото, или са съставени от основни неща, скрити някъде между дънките, които носите всеки ден, и роклята, която сте носили веднъж.

Намирането на нови начини да носите старите дрехи ще ви помогне да поддържате личния си стил свеж, да оптимизирате гардероба си и да възродите любовта към вещите, които вече имате. Според личния стилист Абигейл Валънтайн, сега е прекрасно време да извадите на преден план креативността си, да вържете ризите си по нов начин или да ги носите на обратно. Важно е да направите визията си забавна и да я поддържате вълнуваща и нова, но без да харчите излишни средства.

Освен че поддържа бюджета ви под контрол, повторното носене на стари дрехи е по-добро за околната среда. Ако купувате постоянно нещо ново, само за да сте в крак с модата, в крайна сметка ще прекалите с консумацията, което води до тонове текстилни отпадъци. След като попаднат на сметището, разлагането им може да отнеме стотици години.

За да ви помогнем да започнете с устойчивата мода, ви предлагаме няколко тенденции за пролет 2023, които вероятно вече притежавате в гардероба си.

1. Поровете в миналото

Не е новина, че тенденциите от 90-те и 2000-те години продължават да се появяват отново, а стилистите залагат на разнообразие от стилове, които вече се намират някъде в гардероба ви.

Дънките и панталоните с широки крачоли са една от основните тенденции тази година. Същото важи и за ретро маратонките и простите и утилитарни стилове, които носехме през изминалите десетилетия.

За да откриете златното съкровище у дома, си оставете един ден от уикенда, за да сортирате това, което наистина бихте носили. Не забравяйте да потърсите в най-задните ъгли и зоните, които рядко проверявате, за да бъдете максимално ефективни в търсенето. След като откриете тези скъпоценни дрехи, експериментирайте с различни комбинации, за да създадете нови и вълнуващи тоалети. Забавлявайте се и бъдете креативни.

2. Експериментирайте

Друг лесен начин да се възползвате максимално от старите си дрехи е да ги завържете, усучете или сгънете в нещо ново.

Използвайте потник, рокля без ръкави или с къс ръкав като допълнение върху блуза или пуловер. Извадете ножиците и се опитайте да скъсите дънките или панталоните си с широки крачоли до средата на прасеца, за да направите нов модел. Може също така да отрежете ръкавите на стар пуловер, за да си направите жилетка. Ако не можете да се справите сами, винаги може да разчитате на услугите на шивач и от старите, уж ненужни дрехи, да си направите прекрасни нови дизайни.

3. Добавете аксесоар

Много хора смятат, че аксесоарите са нещо, което винаги трябва да е ново и скъпо. Но стара шапка или колан може да се използват като изявен елемент на вашето облекло. Имайте предвид и цвета, тъй като ярките нюанси определено връщат живота в по-старите дизайни.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)